Skip to main content

„Zanim urośnie pomyśl o badaniu”- szkolenie w zakresie kontroli jakości zbóż

  • Instytut Sadkiewicza CPKZ
  • 20 marca 2023
  • poniedziałek, 9:00 do 16:00
  • DR Józef Sadkiewicz
  • 48523650520

Contact event manager

1 2 3 4

Tickets details

  • Sorry, Event passed
View cart
Thank you Kindly

„Zanim urośnie pomyśl o badaniu”- szkolenie w zakresie kontroli jakości zbóż

Instytut Sadkiewicza CPKZ

poniedziałek, 9:00 do 16:00
20 marca 2023

000000

DR Józef Sadkiewicz

48523650520

jozefsadkiewicz@gmail.com

Organizer's other events

„Zanim urośnie pomyśl o badaniu”- szkolenie w zakresie kontroli jakości zbóż

Instytut Sadkiewicza CPKZ

poniedziałek, 9:00 do 16:00
20 marca 2023

PRINT

Jesteś właścicielem skupu zbóż? Pracujesz ze zbożem? Chcesz zdobyć umiejętności pozwalające na kontrolę jakości zboża które posiadasz? A może zastanawiasz jak zidentyfikować zanieczyszczenia lub szkodniki?

Prof. dr hab. inż. Kazimierz Sadkiewicz oraz mgr inż. Katarzyna Delik

Niezależnie od tego czy dopiero zaczynasz czy potrzebujesz rozszerzyć swoją wiedzę zapraszamy na szkolenie, w trakcie którego poznasz charakterystykę zbóż i nauczysz się interpretować wyniki badań. Dowiesz się jak przechowywać zboże aby uniknąć pogorszenia jego jakości. Zdobędziesz wiedzę jakie szkodniki mogą w nim występować, jak je zidentyfikować i jak zapobiegać ich występowaniu.

Nasiona oleiste oraz zboża zyskują coraz większą popularność. Pomimo tego badania słonecznika czy w dalszym ciągu stanowią dla wielu laboratoriów wyzwanie. Dlatego pragniemy rozwiać wszelkie wątpliwości podczas tego szkolenia, krok po kroku przeprowadzając słuchaczy przez tajniki badania zbóż oraz nasion oleistych.

Nasze szkolenia od 30 lat cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Tysiące osób wykorzystują już wiedzę zdobytą w naszym zakładzie aby rozwijać swoją działalność i podnosić swoje kwalifikacje. Dlatego wciąż poszerzamy tematykę naszych szkoleń i dostosowujemy się do potrzeb naszych klientów.

Celem szkolenia jest przekazanie wiedzy z zakresu badań słonecznika rzepaku oraz zbóż, zaczynając od poprawnego pobrania próbek do poprawnego magazynowania. W ramach szkolenia zyskasz wiedzę na temat:
 obecnie obowiązujących norm,
 pobierania prób wg PN-EN ISO 24333 (ogólne zasady dotyczące pobierania próbek artykułów rolno spożywczych- przepisy i normy)
 oceny i analizy sensorycznej,
Metodyki wykonywania badań laboratoryjnych tj.:
 gęstości ziarna wg PN-ISO-7971
 masy doczyszczonego ziarna zbóż oraz zanieczyszczeń i szkodników wg PN-R-74015
 wilgotności zbóż, rzepaku, nasion wg PN-ISO-712

 oznaczanie Besatz wg PN-EN 15587
 badanie ilości i jakości glutenu PN-A74043-2
 badanie rozpływalności glutenu PN-A74043
 badanie liczby opadania – ilości enzymów PN-ISO 3093
 badania zaolejenia
 najczęściej spotykanych szkodników

Warsztaty pozwolą również  zapoznać się z metodyką pobierania próbek zbóż i sposobami jego badania zgodnie z obowiązującymi normami.

A może interesują cię jeszcze inne badania? Jeśli tak zachęcamy do kontaktu. Dostosujemy tematykę warsztatów do twoich potrzeb.

PODCZAS SZKOLENIA ZAPEWNIAMY

  • Przekazanie szczegółowej wiedzy z tematyki badania zbóż
  • Możliwość przeprowadzenia oznaczeń w profesjonalnym laboratorium pod okiem specjalistów
  • Materiały dydaktyczne i biurowe
  • Fartuch na czas szkolenia
  • Przerwę kawa-herbatę
  • Certyfikat ukończenie szkolenia

Zachęcamy

 

ZAPISZ SIĘ NA SZKOLENIE:

Młynki laboratoryjne

PODCZAS SZKOLENIA ZAPEWNIAMY:

  • Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt
  • Surowce niezbędne podczas szkolenia
  • Materiały dydaktyczne i biurowe
  • Fartuch na czas szkolenia
  • przerwę kawa-herbatę, dostępne w lobby
  • Certyfikat ukończenie szkolenia

PROSIMY O ZABRANIE:

  • Wygodnego obuwia
  • Kitla lub czarnego / białego t-shirtu

 

UWAGA – JEŚLI NIE ZBIERZE SIĘ MINIMALNA LICZBA UCZESTNIKÓW NA 7 DNI PRZED DATĄ SZKOLENIA, MOŻE ONO ZOSTAĆ ODWOŁANE LUB PRZENIESIONE NA INNY TERMIN.

Miejsce warsztatów: Instytut Sadkiewicza ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz
Trenerzy:  mgr. inż Katarzyna Delik, dr Józef Sadkiewicz
Szkolenie odbywa się:  od godz. 9:oo – 16:oo
Poziom szkolenia: zaawansowany oraz dla pasjonatów

 

♦ chcących uzupełnić i poszerzyć informację praktyczne i teoretyczne

Dr nauk rolniczych (Rozprawa doktorska na Wydziale Biotechnologii i Rolnictwa Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy -wcześniej ATR).

Myśliwy członek PZŁ z wieloletnim stażem i doświadczeniem- posiada uprawnienia selekcjonerskie.

Rzeczoznawca (próbobiorca) w zakresie pobieranie próbek dziczyzny. Egzamin Państwowy GIJHARS w Warszawie

Specjalista ds. żywienia klinicznego i dla sportowców (ukończył studia podyplomowe w zakresie żywienia klinicznego, zbiorowego oraz wspomagania żywieniowego w aktywności ruchowej w sporcie i rekreacji na UMK w Toruniu Collegium Medicum w Bydgoszczy -Wydział Nauk o Zdrowiu).

 

Zielarz- fitoterapeuta ( ukończył studia podyplomowe w zakresie Rośliny lecznicze-pozyskiwanie i zastosowanie w fitoterapii i dietetyce”na  Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii.na UTP  w Bydgoszczy)

Magister wychowania fizycznego –studia na Akademii Wychowania Fizycznego w Gdańsku.

Rzeczoznawca (próbobiorca)- w zakresie pobieranie próbek pieczywa oraz ziarna zbóż, nasion roślin oleistych i ich przetworów. Egzamin Państwowy GIJHARS w Warszawie

Nauczyciel  akademicki -Adiunkt na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemiczne UTP w Bydgoszczy w Zakładzie Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego.

 

Założyciel i wykładowca w Instytucie Sadkiewicza- CPKZ niepublicznej placówce kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działając w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty. 

 

Uczestnik licznych szkoleń, warsztatów oraz konferencji z zakresu żywienia, piekarstwa, zbóż oraz zdrowia.

 

Doświadczenie związane z oceną jakości żywności i jej wpływu na zdrowie człowieka zdobywał w czasie dwudziestu pięciu lat pracy praktycznej z przemysłem i współpracy z naukowcami z uczelni wyższych.

W Instytucie udziela indywidualnych konsultacji żywieniowych, a we własnym profesjonalnym studio kulinarnym  pokazuje jak przygotować je w sposób zdrowy i bezpieczny wg programu autorskiego:

Matka natura a Ortho –kuchnia wg. Sadkiewicza

 

Zachęcam i do zobaczenia w

  • Instytucie Sadkiewicza ul. Startowa 2,  w Bydgoszczy

Telefon kontaktowy: +48 52 365 05 10

e-mail:jozefsadkiewicz@gmail.com