- Instytut Sadkiewicza CPKZ
- 23 maja 2023
- wtorek, 9:00 do 14:30
- DR Józef Sadkiewicz
- 48523650520
Contact event manager
Tickets details
- Sorry, Event passed
Szkoleniem w zakresie pobierania próbek próbek piwa i surowców browarniczych rzeczoznawca (próbobiorca)
Instytut Sadkiewicza CPKZ
wtorek, 9:00 do 14:30
23 maja 2023
000000
mgr Jerzy Dąbrowski
Organizer's other eventsSzkoleniem w zakresie pobierania próbek próbek piwa i surowców browarniczych rzeczoznawca (próbobiorca)
Instytut Sadkiewicza CPKZ
wtorek, 9:00 do 14:30
23 maja 2023
Szkolenie- kurs przygotowujący do egzaminu państwowego na rzeczoznawcę (próbobiorcę)
Tematyka: pobieranie próbek piwa i surowców browarniczych
- Jakość handlowa przetworów w aspekcie kontroli surowca. Nadzór nad wyrobem gotowym – zasady pobierania próbek – rola rzeczoznawcy.
Szkolenie w zakresie pobierania próbek piwa i surowców browarniczych - Po zdaniu egzaminu pisemnego i teoretycznego przed Państwową Komisją kursant uzyska uprawnienia rzeczoznawca w/w zakresie (próbobiorca)
- Harmonogram szkolenia dla kandydatów na rzeczoznawców:
9:00 Rozpoczęcie szkolenia- wykładowca mgr Jerzy Dąbrowski
Podstawy prawne i zakres działania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych:
Zakres działania, obowiązki i uprawnienia rzeczoznawców:
Ustawa z dnia 21 grudnia 2000r o jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych (tekst jednolity Dz.U. z 2017 r., poz. 2212): rozporządzenie
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lutego 2003 r. w sprawie nabywania
uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości
handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności
(Dz.U.z 2016 poz.398 z późn zm. Ogólne zasady pobierania próbek.
Przepisy i dokumenty normalizacyjne dotyczące ogólnych zasad pobierania próbek w oparciu o:
– Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 marca 2003 r.
w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-
spożywczych (Dz. U.z 2003 Nr 59, poz. 526 późn. zm.),
– PN-83/N-03010 Statystyczne kontrole jakości
Szczegółowe zasady pobierania – PN-EN ISO 24333:2012
Ziarno zbóż i przetwory zbożowe Pobieranie próbek. – PN-R-74013:2012.
Ziarno zbóż.- Wstępna kontrola jakości i badanie cech organoleptycznych, surowców browarniczych. Szczegółowe zasady pobierania – pobieranie i przygotowanie próbek PN-A-79095, Słód browarny- PN-A-79082
Kurs zakończy się egzaminem przed Komisją Kwalifikacyjną powołaną przez Głównego Inspektora IJHARS
Po zdaniu egzaminu pisemnego i teoretycznego przed Państwową Komisją uprawnienia rzeczoznawca (próbobiorca)-
- w zakresie pobierania próbek piwa i surowców browarniczych
- Cena brutto za pakiet: 1000 zł /za osobę (cena nie zawiera opłaty za egzamin Państwowy)
- (nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)
Uwaga ! Uczestnik szkolenia musi uiścić dodatkową opłatę za egzamin Państwowy.
Informacja dla uczestników szkolenia i egzaminu kwalifikacyjnego dla rzeczoznawców oraz wysokość opłaty za egzamin informacji udziela WIJHARS w Bydgoszczy
Tel. 52 3228710, e-mail: wibydgoszcz@ijhars.gov.pl
Egzamin:
Termin : 23.05.2023 roku godzina 14:30
Miejsce : Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego sp. z o.o. ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz.
opłata dodatkowa tj. : za egzamin: 317,31 zł złote od osoby proszę przelać przed egzaminem na konto:
GIJHARS Warszawa NBP O/Wa-wa 85 1010 1010 0063 6322 3100 0000
Przed egzaminem należy dokonać wpłatę na w/w konto (dowód przelewu proszę przynieść na egzamin) : (koszt egzaminu to 5% przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej “Monitor Polski” na podstawie art. 20 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 291), zwanego dalej “przeciętnym wynagrodzeniem”, za rok poprzedzający rok przeprowadzenia egzaminu)
Cena brutto za pakiet: 1000 zł /za osobę (cena nie zawiera opłaty za egzamin Państwowy)
(nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)
Zachęcamy do szkoleń!