- Instytut Sadkiewicza CPKZ
- 2024-09-10 9:00 do 2024-09-11 17:00
- mgr. inż. Katarzyna Delik
Contact event manager
Tickets details
- Sorry, Event passed
Pracownik punktu skupu 432104 -specjalista ds. procesów kontroli jakości ziarna zbóż w punktach skupu.
Instytut Sadkiewicza CPKZ
2024-09-10 9:00 do 2024-09-11 17:00
10 września 2024
000000
mgr. inż. Katarzyna Delik
Organizer's other eventsPracownik punktu skupu 432104 -specjalista ds. procesów kontroli jakości ziarna zbóż w punktach skupu.
Instytut Sadkiewicza CPKZ
2024-09-10 9:00 do 2024-09-11 17:00
10 września 2024
Tryb nauki: stacjonarny praktyczny 2 dni (16 godz.)
+
dostęp do materiałów edukacyjnych
na platformie Instytutu Sadkiewicza- e-learningu nauka teoretyczna
Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz, czy potrzebujesz rozszerzyć swoją wiedzę zapraszamy na szkolenie, w trakcie którego poznasz charakterystykę ziarna zbóż. Dowiesz się jak przechowywać zboże, aby uniknąć pogorszenia jego jakości. Zdobędziesz wiedzę jakie szkodniki mogą w nim występować, jak je zidentyfikować i jak zapobiegać ich występowaniu.
Pracownik punktu skupu 432104 -specjalista ds. procesów kontroli jakości ziarna zbóż w punkcie skupu.
Tryb nauki: stacjonarny praktyczny 2 dni (16 godz.)
+
dostęp do materiałów edukacyjnych
na platformie Instytutu Sadkiewicza- e-learningu nauka teoretyczna- (32 godz.)
Zakres tematyczny
Szkolenie w zakresie kontroli jakości zboża
ZBOŻA CHARAKTERYSTYKA ZBÓŻ: Cechy organoleptyczne (kolor, zapach, masa 1000 ziaren),
Znaczenie gospodarcze-przeznaczenie wybranych zbóż: PSZENICA (Tryticum) ŹYTO (Secale) JĘCZMIEŃ (Hordeum) OWIES (Avena) PSZENŻYTO (Triticale) KUKURYDZA (Zea mays) PROSO (Panicum ) GRYKA (Fagopyrum esculentum) RYŻ (Oryza sativa).
NASIONA ROŚLIN OLEISTYCH I ROŚLIN STRĄCZKOWYCH: Ocena organoleptyczna
ZBOŻA WYMAGANIA JAKOŚCIOWE: Wymagania jakościowe poszczególnych gatunków zbóż
określane przez normy oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
METODYKA BADAŃ JAKOŚCI ZBÓŻ: Obowiązujące normy określające zakres i metodykę badań zbóż.
WILGOTNOŚĆ: Metodyka oraz zastosowanie rutynowej metody odwoławczej do oznaczenia
wilgotności zbóż. Oznaczenie wilgotności dla rozdrobnionego i całego ziarna kukurydzy.
OZNACZENIE ZANIECZYSZCZEŃ: Omówienie metodyki wykonywania oznaczenia przy użyciu sit ręcznych oraz separatora mechanicznego, dobór odpowiednich sit. Określenie zawartości ziarna doczyszczonego, zanieczyszczeń oraz szkodników.
OZNACZENIE BESATZ: Sprzęt i przygotowanie próbki do analizy. Identyfikacja i klasyfikacja uszkodzeń ziarna. Wyrażanie wyników oznaczenia. Dopuszczalne zakresy wartości.
NASIONA TOKSYCZNE I SZKODLIWE: Identyfikacja najczęściej spotykanego materiału obcego w zbożu. Klasyfikacja nasion toksycznych i szkodliwych. Dopuszczalne ilości.
SZKLISTOŚĆ ZIARNA: Wstępne określenie jakości ziarna pszenicy i jęczmienia na podstawie zawartości ziaren szklistych i mączystych. Metodyka badania i interpretacja wyników.
GESTOŚĆ ZIARNA W STANIE ZASYPOWYM ZWANEJ MASĄ HEKTOLITROWĄ: Metodyka wykonania oznaczenia. Manualne automatyczne, mechaniczne elektroniczne przyrządy pomiarowe do oznaczania masy hektolitrowej. Interpretacja wyników oznaczenia gęstości zbóż (pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta).
WYRÓWNANIA ORAZ CELNOŚĆ: Metodyka wykonania oznaczenia celności i wyrównania jęczmienia browarnego oraz jęczmienia i owsa do przetwórstwa. Wyrażanie wyników.
MASA TYSIĄCA ZIAREN: Wykonanie badania. Ocena jakości ziarna pod kontem materiału siewnego na podstawie masy tysiąca ziaren
LICZBA OPADANIA (OZNACZENIE AKTYWNOŚCI ALFA-AMYLAZY): Przygotowanie próbki do badania. Metodyka wykonania oznaczenia. Interpretacja wyników. Czynniki wpływające na wyniki liczby opadania.
OZNACZENIE WSKAŹNIKA SEDYMENTACYJNEGO –TEST ZELENY’EGO: Przygotowanie próbki oraz odczynników. Metodyka wykonania oznaczenia. Interpretacja wyników, ocena jakości oraz wartości wypiekowej ziarna.
ZAWARTOŚĆ BIAŁKA: Oznaczenie zawartości azotu z przeliczeniem na zawartość białka metodą Kjeldahla. Interpretacja wyników.
WZÓR ŚWIADECTWA ANALIZY: Zabezpieczanie próbek
2.1. Synteza zawodu
Pracownik punktu skupu zbóż organizuje, składuje, magazynuje oraz prowadzi punkt skupu zboża i roślin oleistych
2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania
Pracownik punktu skupu ziarna zbóż odpowiada za prowadzenie skupu, magazynowanie i sprzedawanie skupionych od klientów towarów. W ramach realizacji tych zadań osoba w tym zawodzie dokonuje sprawdzenia dostarczonego surowca zbożowego. Może to robić osobiście lub korzystać z usług klasyfikatora. W praktyce dość często klasyfikacją i wyceną zajmuje się właściciel punktu skupu – kierownik małego przedsiębiorstwa. W przypadku gdy w skupie nie ma zatrudnionych magazynierów, wówczas pracownik punktu skupu wykonuje czynności związane z magazynowaniem i wydawaniem ziarna zbóż z magazynu. Może także zajmować się sporządzeniem dokumentów wysyłkowych i organizowaniem transportu ziarna zboża do handlu hurtowego, detalicznego, zakładów przetwórczych itp.
Sposoby wykonywania pracy
Praca pracownika punktu skupu ziarna zbóż polega m.in. na:
- skupowaniu i sprawdzaniu dostarczonych towarów od dostawców,
- ustalaniu wagi, ilości lub klasy skupionych towarów,
- dokonywaniu klasyfikacji oraz wyceny dostarczonych towarów,
- składowaniu i przechowywaniu towarów na powierzchniach magazynowych,
- dokonywaniu sprzedaży towarów odbiorcom,
- wystawianiu dokumentów przyjęcia, faktur lub poleceń wypłaty,
- sporządzaniu dziennego raportu skupu,
- prowadzeniu współpracy z innymi pracownikami i klientami podczas realizacji zadań
zawodowych,
- dokonywaniu samokontroli pracy oraz kontroli ilościowej i jakościowej dostarczanych od dostawców i wysyłanych do odbiorców towarów,
- dokonywaniu inwentaryzacji2 zgromadzonych w punkcie skupu towarów,
- przeprowadzaniu wstępnego sortowania towarów,
- organizowaniu transportu surowców i odpadów do miejsc przetwarzania.
2.5. Wykształcenie, tytuły zawodowe, kwalifikacje i uprawnienia niezbędne/preferowane
do podjęcia pracy w zawodzie
Wykształcenie niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie
Obecnie (2018 r.) do podjęcia pracy w zawodzie pracownik punktu skupu preferowane jest
wykształcenie na poziomie branżowej szkoły I stopnia (dawniej zasadnicza szkoła zawodowa)
w zawodach szkolnych (pokrewnych) np. magazynier-logistyk lub sprzedawca. Szanse na zatrudnienie mają także osoby z wykształceniem policealnym, szczególnie w zawodach związanych ze sprzedażą i handlem.
Tytuły zawodowe, kwalifikacje i uprawnienia niezbędne/preferowane do podjęcia pracy w zawodzie
Podjęcie pracy w zawodzie pracownik puntu skupu ułatwiają:
- posiadanie dyplomu potwierdzającego pełne kwalifikacje zawodowe w zawodach pokrewnych:
- magazynier-logistyk lub sprzedawca, uzyskanego po zdaniu egzaminu organizowanego przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne,
- ukończenie kwalifikacyjnych kursów zawodowych i zdanie egzaminów organizowanych przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne, potwierdzających kwalifikacje cząstkowe: AU.22 Obsługa magazynów i AU.20 Prowadzenie sprzedaży,
- świadectwa ukończenia kursów i certyfikaty potwierdzające kompetencje przydatne do
wykonywania powierzonych zadań, np. świadectwo ukończenia kursu obsługi wózków widłowych (oraz innych maszyn i urządzeń wykorzystywanych w punktach skupu), szkolenia w zakresie ochrony środowiska, kursu obsługi kasy fiskalnej, kursu zasad recyklingu5 i inne,
- świadectwa ukończenia kursów i certyfikaty potwierdzające ukończenie kursów i szkoleń z zakresu kompetencji „miękkich” np.: obsługa klienta, praca z trudnym klientem,
- prawo jazdy kat. B oraz innych kategorii,
- w przypadku transportu towarów niebezpiecznych wskazane jest posiadanie dodatkowych kwalifikacji (ADR – uprawnienia do przewozu materiałów niebezpiecznych).
2.6. Zawody pokrewne
Osoba zatrudniona w zawodzie Pracownik punktu skupu może rozszerzać swoje kompetencje zawodowe w przyszłości w zawodach pokrewnych:
Nazwa zawodu pokrewnego zgodnie z Klasyfikacją zawodów i specjalności Kod zawodu
Technik -logistyk kod zawodu 333107
Magazynier-logistyk kod zawodu 432106
Pracownik punktu skupu 432104 – specjalista ds. procesów skupu ziarna zbóż.
Pracownik punktu skupu 432104 – specjalista ds. pobierania próbek zbóż i roślin oleistych.
Pracownik punktu skupu 432104 – specjalista ds. procesów kontroli jakości ziarna zbóż w punktach skupu.
Po zdaniu egzaminu pisemnego i teoretycznego przed Państwową Komisją uczestnik uzyska uprawnienia rzeczoznawca (próbobiorca)- w zakresie pobierania próbek ziarna zbóż, nasion roślin strączkowych i ich przetworów oraz w zakresie pobierania próbek nasion oleistych.
- ZADANIA ZAWODOWE I WYMAGANE KOMPETENCJE
3.1. Zadania zawodowe
Pracownik w zawodzie pracownik punktu skupu wykonuje różnorodne zadania, do których należą w szczególności:
Z1 Skupowanie towaru od dostawców.
Z2 Ocenianie jakościowe i ilościowe skupowanych oraz sprzedawanych towarów.
Z3 Magazynowanie, składowanie i przechowywanie towaru.
Z4 Sprzedawanie skupionego towaru.
Z5 Prowadzenie prac związanych z obrotem surowcami wtórnymi.
Z6 Prowadzenie obsługi finansowej punktu skupu.
Z7 Inwentaryzowanie zgromadzonych towarów w punkcie skupu.
3.2. Kompetencja zawodowa Kz1: Prowadzenie skupu i magazynowanie dostarczonych
Ziarna zbóż
Kompetencja zawodowa Kz1: Prowadzenie skupu i magazynowanie dostarczonych towarów.
obejmuje zestaw zadań zawodowych Z1, Z2, Z3, Z4, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.
3.3. Kompetencja zawodowa Kz2: Prowadzenie dokumentacji związanej z działalnością
punktu skupu
Kompetencja zawodowa Kz2: Prowadzenie dokumentacji związanej z działalnością punktu skupu obejmuje zestaw zadań zawodowych Z5, Z6, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.
3.4. Kompetencje społeczne
Pracownik w zawodzie pracownik punktu skupu powinien posiadać kompetencje społeczne
niezbędne do prawidłowego i skutecznego wykonywania zadań zawodowych.
W szczególności pracownik jest gotów do:
- Ponoszenia odpowiedzialności za ilość i jakość skupionego towaru.
- Wykonywania pracy samodzielnie z wykorzystaniem narzędzi na stanowisku punktu skupu.
- Oceniania swoich działań związanych z wykonywaniem pracy na punkcie skupu.
- Podejmowania współpracy z innymi pracownikami punktu skupu.
- Dbania o porządek na stanowisku pracy na punkcie skupu.
- Dostosowania swojego zachowania do zmian w środowisku pracy na punkcie skupu.
- Kierowania się zasadami zgodnymi z etyką zawodową oraz normami, przyjętymi w środowisku pracy.
Wiadomości ogólne
- Instytut-Sadkiewicza Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego w Bydgoszczy jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty.
- Zaświadczenie o wpisie do ewidencji szkół nr 5/12 wydane przez Prezydenta Miasta Bydgoszczy.
- Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych Wojewódzki Urząd Pracy w Toruniu pod numerem ewidencyjnym 04/00119/2022.
- Instytut Sadkiewicza CPKZ od 2009 roku organizuje, kursy podnoszące kwalifikacje zawodowe. Wszystkie pomieszczenia posiadają odbiór i zaświadczenia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Bydgoszczy do prowadzenia działalności: decyzja NR NHŻ. 1192.2014oraz w sprawie warunków sanitarno–higienicznych w pomieszczeniach przeznaczonych na prowadzenie zajęć szkoleniowych, dydaktycznych w tut. Zakładzie – 5505.2.2.2014. Szkołą zarządzana jest przez podmiot – ZBPP sp. z o.o. w Bydgoszcz Nip: 5451796036 wpisany do rejestru KRS…
Słuchacze po zaliczeniu testów teoretycznych i praktycznych otrzymują:
Zaświadczenie MEN ukończenia szkolenia Pracownik punktu skupu 432104 – specjalista ds. procesów kontroli jakości ziarna zbóż w punkcie skupu oraz 2 dyplomy w języku polskim i angielskim.
Forma szkolenia i oznaczenia skrótów:
(H) Nauczanie hybrydowe: łączy w sobie tradycyjne metody nauczania z metodami cyfrowymi. Polega na tym, że uczniowie częściowo mają zajęcia prowadzone stacjonarnie (ST) w budynku szkolnym, a częściowo uczą się samodzielnie w domu na bazie materiałów elektronicznych zapewnionych przez nauczycieli.
(ST) Nauczanie stacjonarne: Instytut Sadkiewicza CPKZ, ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz
(E) E-learning na platformie Instytutu-Sadkiewicza: forma nauki wykorzystująca technologie cyfrowe, w szczególności internet, do przekazywania wiedzy i umiejętności. Kursant otrzymuje odpowiednie dane do logowania oraz materiał z zajęć oraz materiały dydaktyczne. Zyskuje także dostęp do bazy, w której są pre-testy w celu sprawdzenia stanu wiedzy oraz testy na zaliczenie modułów i postępu wiedzy. Dostęp do platformy e-learning jest możliwy przez czas nauko o każdej porze dnia i nocy. W tym czasie korzystanie z kursu może się odbywać za pomocą laptopa, tableta czy smartfona.
Dlaczego Instytut-Sadkiewicza CPKZ w Bydgoszczy?
- Małe kameralne grupy- max 7 osób
- Własne profesjonalne pracownie zawodowe
- Nowoczesne pomoce dydaktyczne i specjalistyczny sprzęt renomowanych firm z branż medycznych
- Wykładowcy praktycy i egzaminatorzy
- Przyjazna atmosfera nauki – kształcimy z sercem i z pasją!
- Przerwy kawowe i poczęstunek podczas zajęć.
Jak prowadzimy szkolenia w Instytucie:
- Umiejętności praktyczne– największy nacisk kładziemy na praktykę w profesjonalnych pracowniach. Po każdym spotkaniu zdobywasz nowe umiejętności, które od razu możesz wprowadzić w pracy.
- Kompleksowo – otrzymasz dostęp do nagrania ze szkolenia na platformie e-learningowej, materiały PDF, testy sprawdzające oraz skrypty do modułu
- Kompletnie – dbamy tak o przekazanie, jak i sprawdzenie wiedzy i umiejętności testy i quiz na koniec każdego modułu-panelu.
- Wiedze praktyczną
Podsumowując, adresatami szkolenia są osoby zainteresowane pogłębieniem wiedzy i zdobyciem umiejętności w zakresie procesów magazynowania ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.
(nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)
Zachęcamy do szkoleń!
PODCZAS SZKOLENIA ZAPEWNIAMY:
- Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt
- Surowce niezbędne podczas szkolenia
- Materiały dydaktyczne i biurowe
- Fartuch na czas szkolenia
- przerwę kawa-herbatę, dostępne w lobby
- Certyfikat ukończenie szkolenia
PROSIMY O ZABRANIE:
- Wygodnego obuwia
- Białego t-shirtu
UWAGA – JEŚLI NIE ZBIERZE SIĘ MINIMALNA LICZBA UCZESTNIKÓW NA 7 DNI PRZED DATĄ SZKOLENIA, MOŻE ONO ZOSTAĆ ODWOŁANE LUB PRZENIESIONE NA INNY TERMIN.
♦ chcących uzupełnić i poszerzyć informację praktyczne i teoretyczne
Zachęcam i do zobaczenia w
- Instytucie Sadkiewicza ul. Startowa 2, w Bydgoszczy
Telefon kontaktowy: +48 52 365 05 10
e-mail: marketing@zbpp.com.pl