- Instytut Sadkiewicza CPKZ
- 2025-03-18 9:00 do 2025-03-19 17:00
- mgr inż. Katarzyna Delik
Contact event manager
Tickets details
- pracownik punktu skupu II etap 7 remaining
2200zł2,200.00zł
Pracownik punktu skupu II etap – specjalista ds. pobierania próbek zbóż i roślin oleistych.
Instytut Sadkiewicza CPKZ
2025-03-18 9:00 do 2025-03-19 17:00
18 marca 2025
000000
mgr inż. Katarzyna Delik
Organizer's other eventsPracownik punktu skupu II etap – specjalista ds. pobierania próbek zbóż i roślin oleistych.
Instytut Sadkiewicza CPKZ
2025-03-18 9:00 do 2025-03-19 17:00
18 marca 2025
Tryb nauki: stacjonarny praktyczny 2 dni (16 godz.)
+
dostęp do materiałów edukacyjnych
na platformie Instytutu Sadkiewicza- e-learningu nauka teoretyczna
Pracownik punktu skupu II etap – specjalista ds. pobierania próbek zbóż i roślin oleistych.
Tryb nauki: stacjonarny praktyczny 2 dni (16 godz.) + dostęp do materiałów edukacyjnych na platformie Instytutu Sadkiewicza- e-learningu nauka teoretyczna-
Zakres tematyczny
ZBOŻA CHARAKTERYSTYKA ZBÓŻ: Cechy organoleptyczne (kolor, zapach, masa 1000 ziaren), Znaczenie gospodarcze-przeznaczenie wybranych zbóż: PSZENICA (Tryticum) ŹYTO (Secale) JĘCZMIEŃ (Hordeum) OWIES (Avena) PSZENŻYTO (Triticale) KUKURYDZA (Zea mays) PROSO (Panicum ) GRYKA (Fagopyrum esculentum) RYŻ (Oryza sativa).
NASIONA ROŚLIN OLEISTYCH I ROŚLIN STRĄCZKOWYCH: Ocena organoleptyczna
OGÓLNE ZASADY POBIERANIA PRÓBEK SPOŻYWCZYCH: Obowiązujące przepisy i normy szczegółowe
ZIARNO ZBÓŻ, ROŚLIN STRĄCZKOWYCH I PRZETWORY ZBOŻOWE POBIERANIE PRÓBEK: Definicje: partia, pobieranie próbek, próbka pierwotna, próbka ogólna, próbka laboratoryjna, Homogenizacja, produkt w opakowaniu, błąd pobierania próbek.
NASIONA OLEISTE POBIERANIE PRÓBEK: Definicje: partia, pobieranie próbek, próbka pierwotna, próbka ogólna, próbka laboratoryjna, Homogenizacja, produkt w opakowaniu, błąd pobierania próbek.
RODZAJE PRÓBEK: Próbka pierwotna- jednostkowa, Ilość próbek pierwotnych, próbka ogólna, próbka zredukowana, próbka laboratoryjna
ETAPY POBIERANIA PRÓBEK: Pobranie próbek pierwotnych w określonej liczbie, Tworzenie próbki ogólnej, Homogenizacja próbki ogólnej, Redukcja próbki ogólnej do próbki laboratoryjnej.
SPRZĘT I PRZYBORY DO POBIERANIA PRÓBEK: mechaniczne lub ręczne:
METODY POBIERANIA PRÓBEK- POBIERANIE PRÓBEK Z PARTII PRODUKTÓW LUZEM W PRZEPŁYWIE URZĄDZENIA na wybranych przykładach: (próbnik poprzeczny strumieniowy, próbnik poprzeczny cylindryczny, próbnik poprzeczny cylindryczny, urządzenia próbnik strumieniowy wahadłowy typu ślimakowego, próbnik obrotowy stożkowy, próbnik czerpakowy)
POBIERANIE PRÓBEK Z PARTII STATYCZNYCH LUZEM: schemat poboru próbki (siatka, koperta: 3, 5, 8, 25) dla ładunków „jednoczęściowych” np. wywrotka, naczepa, dla ładunków w zestawie samochód ze skrzynią i przyczepą.
MASA PRÓBKI LABORATORYJNEJ pobieranie próbek ziarna w przepływie mechanicznie lub ręcznie: masa próbki pierwotnej, liczba min próbek pierwotnych, liczba min próbek laboratoryjnych, masa próbki laboratoryjnej od innych badań.
POBIERANIE PRÓBEK Z PARTII STATYCZNYCH ZIARNA LUZEM ORAZ ŚRODKÓW TRANSPORTU (naczepa, samochód, cysterna, wagon) lub magazynów płaskich: wielkość partii lub partii częściowej, masa próbki pierwotnej, liczba min próbek pierwotnych- ilość punktów, minimalna masa próbki laboratoryjnej do oznaczania subst. skażących, masa próbki laboratoryjnej od innych badań.
POBIERANIE PRÓBEK Z PARTII W PRZEPŁYWIE przetworów zbożowych i innych produktów zbożowych: masa próbki pierwotnej, liczba min próbek pierwotnych, liczba min próbek laboratoryjnych, masa próbki laboratoryjnej od innych badań.
POBIERANIE PRÓBEK PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH w opakowaniach jednostkowych: Zasady ogólne, Partia oznakowana tym samym symbolem identyfikacyjnym, Opakowania zbiorcze pobierane losowo, Liczba i masa próbek pierwotnych.
PRÓBKA LABORATORYJNA: Homogenizacja próbki przed jej rozdzieleniem, Rozdzielenie próbki ogólnej, Metoda formowania stożka i podziału na ćwiartki, Rozdzielacze: np. krzyżak, wieloszczelinowe, stożkowe, mechaniczne obrotowe.
PRZEPISY OGÓLNE DOTYCZĄCE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKÓŁÓW ROLNO-SPOŻYWCYCH
ZABEZPIECZANIE PRÓBEK: pakowanie próbki- bezpieczna koperta (SAFETY ENVELOPE)
PRZGOTOWANIE PROTOKOŁU Z POBIERANIA PRÓBEK
RZECZOZNAWCA: nabywanie uprawnień do wykonywania czynności,, nadzór nad wykonywaniem czynności przez rzeczoznawców, skreślenie z rejestru rzeczoznawców
2.7. Zawody pokrewne
Osoba zatrudniona w zawodzie Pracownik punktu skupu może rozszerzać swoje kompetencje zawodowe w przyszłości w zawodach pokrewnych:
Nazwa zawodu pokrewnego zgodnie z Klasyfikacją zawodów i specjalności Kod zawodu:
Technik -logistyk kod zawodu 333107
Magazynier-logistyk kod zawodu 432106
Pracownik punktu skupu I etap – specjalista ds. procesów skupu ziarna zbóż.
Pracownik punktu skupu II etap – specjalista ds. pobierania próbek zbóż i roślin oleistych.
Pracownik punktu skupu III etap – specjalista ds. procesów kontroli jakości ziarna zbóż w punktach skupu.
Po ukończeniu I, II oraz III etapu osoba uzyska uprawnienia w zawodzie Pracownik punktu skupu kod zawodu 432104
Po zdaniu egzaminu pisemnego i teoretycznego przed Państwową Komisją uczestnik uzyska uprawnienia rzeczoznawca (próbobiorca)- w zakresie pobierania próbek ziarna zbóż, nasion roślin strączkowych i ich przetworów oraz w zakresie pobierania próbek nasion oleistych.
- ZADANIA ZAWODOWE I WYMAGANE KOMPETENCJE
3.1. Zadania zawodowe
Pracownik w zawodzie magazynier w specjalności przechowywanie i magazynowanie ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych wykonuje różnorodne zadania, do których należą w szczególności:
Z1 Przyjmowanie towarów i materiałów do magazynu ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.
Z2 Wydawanie towarów i materiałów z magazynu ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.
Z3 Układanie towarów i materiałów na wyznaczonej powierzchni magazynowej w gospodarstwach rolnych.
Z4 Kompletowanie towarów i materiałów zgodnie z listą kompletacyjną.
Z5 Utrzymywanie czystości i porządku w magazynie przechowywania i magazynowania ziarna zbóż.
3.2. Kompetencja zawodowa Kz1: Przyjmowanie i wydawanie towarów i materiałów
z magazynu oraz pobieranie próbek.
Kompetencja zawodowa Kz1: Przyjmowanie i wydawanie towarów i materiałów z magazynu
obejmuje zestaw zadań zawodowych Z1, Z2, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.
3.3. Kompetencja zawodowa Kz2: Magazynowanie i przechowywanie ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.
Kompetencja zawodowa Kz2: Magazynowanie ziarna zbóż obejmuje zestaw zadań zawodowych Z3, Z4, Z5, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.
3.4. Kompetencje społeczne Ks.
Pracownik w zawodzie magazynier powinien posiadać kompetencje społeczne niezbędne do prawidłowego i skutecznego wykonywania zadań zawodowych.
W szczególności pracownik jest gotów do:
- Postępowania zgodnie z przyjętymi procedurami, regulaminami i przepisami prawa w zakresie prowadzenie gospodarki magazynowej w specjalności przechowywanie i magazynowanie ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.
- Ponoszenia odpowiedzialności za skutki podejmowanych działań wpływających na bezpieczeństwo i zdrowie współpracowników.
- Ponoszenia odpowiedzialności za powierzone narzędzia, urządzenia wykorzystywane w pracy w magazynie przechowywania ziarna zbóż.
- Wykonywania pracy samodzielnie z wykorzystaniem narzędzi magazynowych.
- Podejmowania współpracy w zespole.
- Oceniania swoich działań związanych z wykonywaniem czynności magazynowych.
- Dbania o porządek na stanowisku pracy magazyniera.
- Doskonalenia kompetencji zawodowych związanych z technikami magazynowania- i przechowywania ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.
- Rozwiązywania problemów w sytuacjach trudnych i stresujących występujących podczas
przygotowywania magazynu do przyjęcia towaru oraz podczas jego przyjmowania.
- Kierowania się zasadami zgodnymi z etyką zawodową oraz normami przyjętymi w środowisku pracy.
Wiadomości ogólne
- Instytut-Sadkiewicza Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego w Bydgoszczy jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty.
- Zaświadczenie o wpisie do ewidencji szkół nr 5/12 wydane przez Prezydenta Miasta Bydgoszczy.
- Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych Wojewódzki Urząd Pracy w Toruniu pod numerem ewidencyjnym 04/00119/2022.
- Instytut Sadkiewicza CPKZ od 2009 roku organizuje, kursy podnoszące kwalifikacje zawodowe. Wszystkie pomieszczenia posiadają odbiór i zaświadczenia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Bydgoszczy do prowadzenia działalności: decyzja NR NHŻ. 1192.2014oraz w sprawie warunków sanitarno–higienicznych w pomieszczeniach przeznaczonych na prowadzenie zajęć szkoleniowych, dydaktycznych w tut. Zakładzie – 5505.2.2.2014. Szkołą zarządzana jest przez podmiot – ZBPP sp. z o.o. w Bydgoszcz Nip: 5451796036 wpisany do rejestru KRS.
Słuchacze po zaliczeniu testów teoretycznych i praktycznych otrzymują:
Zaświadczenie MEN ukończenia szkolenia Pracownik punktu skupu 432104 – specjalista ds. pobierania próbek zbóż i roślin oleistych. oraz 2 dyplomy w języku polskim i angielskim.
Forma szkolenia i oznaczenia skrótów:
(H) Nauczanie hybrydowe: łączy w sobie tradycyjne metody nauczania z metodami cyfrowymi. Polega na tym, że uczniowie częściowo mają zajęcia prowadzone stacjonarnie (ST) w budynku szkolnym, a częściowo uczą się samodzielnie w domu na bazie materiałów elektronicznych zapewnionych przez nauczycieli.
(ST) Nauczanie stacjonarne: Instytut Sadkiewicza CPKZ, ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz
(E) E-learning na platformie Instytutu-Sadkiewicza: forma nauki wykorzystująca technologie cyfrowe, w szczególności internet, do przekazywania wiedzy i umiejętności. Kursant otrzymuje odpowiednie dane do logowania oraz materiał z zajęć oraz materiały dydaktyczne. Zyskuje także dostęp do bazy, w której są pre-testy w celu sprawdzenia stanu wiedzy oraz testy na zaliczenie modułów i postępu wiedzy. Dostęp do platformy e-learning jest możliwy przez czas nauko o każdej porze dnia i nocy. W tym czasie korzystanie z kursu może się odbywać za pomocą laptopa, tableta czy smartfona.
Dlaczego Instytut-Sadkiewicza CPKZ w Bydgoszczy?
- Małe kameralne grupy- max 7 osób
- Własne profesjonalne pracownie zawodowe
- Nowoczesne pomoce dydaktyczne i specjalistyczny sprzęt renomowanych firm z branż medycznych
- Wykładowcy praktycy i egzaminatorzy
- Przyjazna atmosfera nauki – kształcimy z sercem i z pasją!
- Przerwy kawowe i poczęstunek podczas zajęć.
Jak prowadzimy szkolenia w Instytucie:
- Umiejętności praktyczne– największy nacisk kładziemy na praktykę w profesjonalnych pracowniach. Po każdym spotkaniu zdobywasz nowe umiejętności, które od razu możesz wprowadzić w pracy.
- Kompleksowo – otrzymasz dostęp do nagrania ze szkolenia na platformie e-learningowej, materiały PDF, testy sprawdzające oraz skrypty do modułu
- Kompletnie – dbamy tak o przekazanie, jak i sprawdzenie wiedzy i umiejętności testy i quiz na koniec każdego modułu-panelu.
- Wiedze praktyczną
Podsumowując, adresatami szkolenia są osoby zainteresowane pogłębieniem wiedzy i zdobyciem umiejętności w zakresie procesów magazynowania ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.
(nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)
Zachęcamy do szkoleń!
PODCZAS SZKOLENIA ZAPEWNIAMY:
- Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt
- Surowce niezbędne podczas szkolenia
- Materiały dydaktyczne i biurowe
- Fartuch na czas szkolenia
- przerwę kawa-herbatę, dostępne w lobby
- Certyfikat ukończenie szkolenia
PROSIMY O ZABRANIE:
- Wygodnego obuwia
- Białego t-shirtu
UWAGA – JEŚLI NIE ZBIERZE SIĘ MINIMALNA LICZBA UCZESTNIKÓW NA 7 DNI PRZED DATĄ SZKOLENIA, MOŻE ONO ZOSTAĆ ODWOŁANE LUB PRZENIESIONE NA INNY TERMIN.
♦ chcących uzupełnić i poszerzyć informację praktyczne i teoretyczne
Zachęcam i do zobaczenia w
- Instytucie Sadkiewicza ul. Startowa 2, w Bydgoszczy
Telefon kontaktowy: +48 52 365 05 10
e-mail: marketing@zbpp.com.pl