Skip to main content

Pracownik punktu skupu III etap -specjalista ds. procesów kontroli jakości ziarna zbóż w punktach skupu

  • Instytut Sadkiewicza CPKZ
  • 2025-02-10 9:00 do 2025-02-11 17:00
  • mgr inż. Katarzyna Delik

Contact event manager

1 2 3 4

Tickets details

  • pracownik punktu skupu III etap 7 remaining
    2200zł 2,200.00zł
View cart
Thank you Kindly

Pracownik punktu skupu III etap -specjalista ds. procesów kontroli jakości ziarna zbóż w punktach skupu

Instytut Sadkiewicza CPKZ

2025-02-10 9:00 do 2025-02-11 17:00
10 lutego 2025

000000

mgr inż. Katarzyna Delik

Organizer's other events

Pracownik punktu skupu III etap -specjalista ds. procesów kontroli jakości ziarna zbóż w punktach skupu

Instytut Sadkiewicza CPKZ

2025-02-10 9:00 do 2025-02-11 17:00
10 lutego 2025

PRINT

Tryb nauki: stacjonarny praktyczny 2 dni (16 godz.)
+
dostęp do materiałów edukacyjnych
na platformie Instytutu Sadkiewicza- e-learningu nauka teoretyczna

Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz, czy potrzebujesz rozszerzyć swoją wiedzę zapraszamy na szkolenie, w trakcie którego poznasz charakterystykę ziarna zbóż. Dowiesz się jak przechowywać zboże, aby uniknąć pogorszenia jego jakości. Zdobędziesz wiedzę jakie szkodniki mogą w nim występować, jak je zidentyfikować i jak zapobiegać ich występowaniu.

Pracownik punktu skupu III etap -specjalista ds. procesów kontroli jakości ziarna zbóż w punkcie skupu.

 

Tryb nauki: stacjonarny praktyczny 2 dni (16 godz.)

+

dostęp do materiałów edukacyjnych

na platformie Instytutu Sadkiewicza- e-learningu nauka teoretyczna- (32 godz.)

 

Zakres tematyczny

 

Szkolenie w zakresie kontroli jakości zboża

ZBOŻA CHARAKTERYSTYKA ZBÓŻ: Cechy organoleptyczne (kolor, zapach, masa 1000 ziaren),

Znaczenie gospodarcze-przeznaczenie wybranych zbóż: PSZENICA (Tryticum) ŹYTO (Secale) JĘCZMIEŃ (Hordeum) OWIES (Avena) PSZENŻYTO (Triticale) KUKURYDZA (Zea mays) PROSO (Panicum ) GRYKA (Fagopyrum esculentum) RYŻ (Oryza sativa).

NASIONA ROŚLIN OLEISTYCH I ROŚLIN STRĄCZKOWYCH: Ocena organoleptyczna

ZBOŻA WYMAGANIA JAKOŚCIOWE: Wymagania jakościowe poszczególnych gatunków zbóż

określane przez normy oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

METODYKA BADAŃ JAKOŚCI ZBÓŻ: Obowiązujące normy określające zakres i metodykę badań zbóż.

WILGOTNOŚĆ: Metodyka oraz zastosowanie rutynowej metody odwoławczej do oznaczenia

wilgotności zbóż. Oznaczenie wilgotności dla rozdrobnionego i całego ziarna kukurydzy.

OZNACZENIE ZANIECZYSZCZEŃ: Omówienie metodyki wykonywania oznaczenia przy użyciu sit ręcznych oraz separatora mechanicznego, dobór odpowiednich sit. Określenie zawartości ziarna doczyszczonego, zanieczyszczeń oraz szkodników.

OZNACZENIE BESATZ: Sprzęt i przygotowanie próbki do analizy. Identyfikacja i klasyfikacja uszkodzeń ziarna. Wyrażanie wyników oznaczenia. Dopuszczalne zakresy wartości.

NASIONA TOKSYCZNE I SZKODLIWE: Identyfikacja najczęściej spotykanego materiału obcego w zbożu. Klasyfikacja nasion toksycznych i szkodliwych. Dopuszczalne ilości.

SZKLISTOŚĆ ZIARNA: Wstępne określenie jakości ziarna pszenicy i jęczmienia na podstawie zawartości ziaren szklistych i mączystych. Metodyka badania i interpretacja wyników.

GESTOŚĆ ZIARNA W STANIE ZASYPOWYM ZWANEJ MASĄ HEKTOLITROWĄ: Metodyka wykonania oznaczenia. Manualne automatyczne, mechaniczne elektroniczne przyrządy pomiarowe do oznaczania masy hektolitrowej. Interpretacja wyników oznaczenia gęstości zbóż (pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta).

WYRÓWNANIA ORAZ CELNOŚĆ: Metodyka wykonania oznaczenia celności i wyrównania jęczmienia browarnego oraz jęczmienia i owsa do przetwórstwa. Wyrażanie wyników.

MASA TYSIĄCA ZIAREN: Wykonanie badania. Ocena jakości ziarna pod kontem materiału siewnego na podstawie masy tysiąca ziaren

LICZBA OPADANIA (OZNACZENIE AKTYWNOŚCI ALFA-AMYLAZY): Przygotowanie próbki do badania. Metodyka wykonania oznaczenia. Interpretacja wyników. Czynniki wpływające na wyniki liczby opadania.

OZNACZENIE WSKAŹNIKA SEDYMENTACYJNEGO –TEST ZELENY’EGO: Przygotowanie próbki oraz odczynników. Metodyka wykonania oznaczenia. Interpretacja wyników, ocena jakości oraz wartości wypiekowej ziarna.

ZAWARTOŚĆ BIAŁKA: Oznaczenie zawartości azotu z przeliczeniem na zawartość białka metodą Kjeldahla. Interpretacja wyników.

WZÓR ŚWIADECTWA ANALIZY: Zabezpieczanie próbek

 

2.1. Synteza zawodu

Pracownik punktu skupu zbóż organizuje, składuje, magazynuje oraz prowadzi punkt skupu zboża i roślin oleistych

 

2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania

 

Pracownik punktu skupu ziarna zbóż odpowiada za prowadzenie skupu, magazynowanie i sprzedawanie skupionych od klientów towarów. W ramach realizacji tych zadań osoba w tym zawodzie dokonuje sprawdzenia dostarczonego surowca zbożowego. Może to robić osobiście lub korzystać z usług klasyfikatora. W praktyce dość często klasyfikacją i wyceną zajmuje się właściciel punktu skupu – kierownik małego przedsiębiorstwa. W przypadku gdy w skupie nie ma zatrudnionych magazynierów, wówczas pracownik punktu skupu wykonuje czynności związane z magazynowaniem i wydawaniem ziarna zbóż z magazynu. Może także zajmować się sporządzeniem dokumentów wysyłkowych i organizowaniem transportu ziarna zboża do handlu hurtowego, detalicznego, zakładów przetwórczych itp.

Sposoby wykonywania pracy

Praca pracownika punktu skupu ziarna zbóż polega m.in. na:

  • skupowaniu i sprawdzaniu dostarczonych towarów od dostawców,
  • ustalaniu wagi, ilości lub klasy skupionych towarów,
  • dokonywaniu klasyfikacji oraz wyceny dostarczonych towarów,
  • składowaniu i przechowywaniu towarów na powierzchniach magazynowych,
  • dokonywaniu sprzedaży towarów odbiorcom,
  • wystawianiu dokumentów przyjęcia, faktur lub poleceń wypłaty,
  • sporządzaniu dziennego raportu skupu,
  • prowadzeniu współpracy z innymi pracownikami i klientami podczas realizacji zadań

zawodowych,

  • dokonywaniu samokontroli pracy oraz kontroli ilościowej i jakościowej dostarczanych od dostawców i wysyłanych do odbiorców towarów,
  • dokonywaniu inwentaryzacji2 zgromadzonych w punkcie skupu towarów,
  • przeprowadzaniu wstępnego sortowania towarów,
  • organizowaniu transportu surowców i odpadów do miejsc przetwarzania.

 

 

2.5. Wykształcenie, tytuły zawodowe, kwalifikacje i uprawnienia niezbędne/preferowane

do podjęcia pracy w zawodzie

Wykształcenie niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie

Obecnie  do podjęcia pracy w zawodzie pracownik punktu skupu preferowane jest wykształcenie na poziomie branżowej szkoły I stopnia (dawniej zasadnicza szkoła zawodowa)

w zawodach szkolnych (pokrewnych) np. magazynier-logistyk lub sprzedawca. Szanse na zatrudnienie mają także osoby z wykształceniem policealnym, szczególnie w zawodach związanych ze sprzedażą i handlem.

Tytuły zawodowe, kwalifikacje i uprawnienia niezbędne/preferowane do podjęcia pracy w zawodzie

Podjęcie pracy w zawodzie pracownik puntu skupu ułatwiają:

  • posiadanie dyplomu potwierdzającego pełne kwalifikacje zawodowe w zawodach pokrewnych:
  • magazynier-logistyk lub sprzedawca, uzyskanego po zdaniu egzaminu organizowanego przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne,
  • ukończenie kwalifikacyjnych kursów zawodowych i zdanie egzaminów organizowanych przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne, potwierdzających kwalifikacje cząstkowe: AU.22 Obsługa magazynów i AU.20 Prowadzenie sprzedaży,
  • świadectwa ukończenia kursów i certyfikaty potwierdzające kompetencje przydatne do

wykonywania powierzonych zadań, np. świadectwo ukończenia kursu obsługi wózków widłowych (oraz innych maszyn i urządzeń wykorzystywanych w punktach skupu), szkolenia w zakresie ochrony środowiska, kursu obsługi kasy fiskalnej, kursu zasad recyklingu5 i inne,

  • świadectwa ukończenia kursów i certyfikaty potwierdzające ukończenie kursów i szkoleń z zakresu kompetencji „miękkich” np.: obsługa klienta, praca z trudnym klientem,
  • prawo jazdy kat. B oraz innych kategorii,
  • w przypadku transportu towarów niebezpiecznych wskazane jest posiadanie dodatkowych kwalifikacji (ADR – uprawnienia do przewozu materiałów niebezpiecznych).

 

2.6. Zawody pokrewne

Osoba zatrudniona w zawodzie Pracownik punktu skupu może rozszerzać swoje kompetencje zawodowe w przyszłości w zawodach pokrewnych:

Nazwa zawodu pokrewnego zgodnie z Klasyfikacją zawodów i specjalności Kod zawodu

Technik -logistyk kod zawodu 333107

Magazynier-logistyk kod zawodu 432106

Pracownik punktu skupu I etap – specjalista ds. procesów skupu ziarna zbóż.

Pracownik punktu skupu II etap – specjalista ds. pobierania próbek zbóż i roślin oleistych.

Pracownik punktu skupu III etap – specjalista ds. procesów kontroli jakości ziarna zbóż w punktach skupu.

Po ukończeniu I, II oraz III etapu osoba uzyska uprawnienia w zawodzie Pracownik punktu skupu kod zawodu 432104

 

Dodatkowo po ukończeniu jednodniowego szkolenia przygotowującego do uprawnień rzeczoznawca i zdaniu egzaminu pisemnego i teoretycznego przed Państwową Komisją uczestnik może uzyskać uprawnienia rzeczoznawca (próbobiorca)- w zakresie pobierania próbek ziarna zbóż, nasion roślin strączkowych i ich przetworów oraz w zakresie pobierania próbek nasion oleistych.

 

  1. ZADANIA ZAWODOWE I WYMAGANE KOMPETENCJE

3.1. Zadania zawodowe

Pracownik w zawodzie pracownik punktu skupu wykonuje różnorodne zadania, do których należą w szczególności:

Z1 Skupowanie towaru od dostawców.

Z2 Ocenianie jakościowe i ilościowe skupowanych oraz sprzedawanych towarów.

Z3 Magazynowanie, składowanie i przechowywanie towaru.

Z4 Sprzedawanie skupionego towaru.

Z5 Prowadzenie prac związanych z obrotem surowcami wtórnymi.

Z6 Prowadzenie obsługi finansowej punktu skupu.

Z7 Inwentaryzowanie zgromadzonych towarów w punkcie skupu.

 

3.2. Kompetencja zawodowa Kz1: Prowadzenie skupu i magazynowanie dostarczonych

Ziarna zbóż

Kompetencja zawodowa Kz1: Prowadzenie skupu i magazynowanie dostarczonych towarów.

obejmuje zestaw zadań zawodowych Z1, Z2, Z3, Z4, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.

 

3.3. Kompetencja zawodowa Kz2: Prowadzenie dokumentacji związanej z działalnością

punktu skupu

Kompetencja zawodowa Kz2: Prowadzenie dokumentacji związanej z działalnością punktu skupu obejmuje zestaw zadań zawodowych Z5, Z6, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.

 

3.4. Kompetencje społeczne

Pracownik w zawodzie pracownik punktu skupu powinien posiadać kompetencje społeczne

niezbędne do prawidłowego i skutecznego wykonywania zadań zawodowych.

W szczególności pracownik jest gotów do:

  • Ponoszenia odpowiedzialności za ilość i jakość skupionego towaru.
  • Wykonywania pracy samodzielnie z wykorzystaniem narzędzi na stanowisku punktu skupu.
  • Oceniania swoich działań związanych z wykonywaniem pracy na punkcie skupu.
  • Podejmowania współpracy z innymi pracownikami punktu skupu.
  • Dbania o porządek na stanowisku pracy na punkcie skupu.
  • Dostosowania swojego zachowania do zmian w środowisku pracy na punkcie skupu.
  • Kierowania się zasadami zgodnymi z etyką zawodową oraz normami, przyjętymi w środowisku pracy.

Wiadomości ogólne

  • Instytut-Sadkiewicza Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego w Bydgoszczy jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty.
  • Zaświadczenie o wpisie do ewidencji szkół nr 5/12 wydane przez Prezydenta Miasta Bydgoszczy.
  • Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych Wojewódzki Urząd Pracy w Toruniu pod numerem ewidencyjnym 04/00119/2022.
  • Instytut Sadkiewicza CPKZ od 2009 roku organizuje, kursy podnoszące kwalifikacje zawodowe. Wszystkie pomieszczenia posiadają odbiór i zaświadczenia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Bydgoszczy do prowadzenia działalności: decyzja NR NHŻ. 1192.2014oraz w sprawie warunków sanitarno–higienicznych w pomieszczeniach przeznaczonych na prowadzenie zajęć szkoleniowych, dydaktycznych w tut. Zakładzie – 5505.2.2.2014. Szkołą zarządzana jest przez podmiot – ZBPP sp. z o.o. w Bydgoszcz Nip: 5451796036 wpisany do rejestru KRS…

Słuchacze po zaliczeniu testów teoretycznych i praktycznych otrzymują:

Zaświadczenie MEN ukończenia szkolenia Pracownik punktu skupu 432104 – specjalista ds. procesów kontroli jakości ziarna zbóż w punkcie skupu  oraz 2 dyplomy w języku polskim i angielskim.

 

Forma szkolenia i oznaczenia skrótów:

(H) Nauczanie hybrydowe: łączy w sobie tradycyjne metody nauczania z metodami cyfrowymi. Polega na tym, że uczniowie częściowo mają zajęcia prowadzone stacjonarnie (ST) w budynku szkolnym, a częściowo uczą się samodzielnie w domu na bazie materiałów elektronicznych zapewnionych przez nauczycieli.

(ST) Nauczanie stacjonarne: Instytut Sadkiewicza CPKZ, ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz

(E) E-learning na platformie Instytutu-Sadkiewicza: forma nauki wykorzystująca technologie cyfrowe, w szczególności internet, do przekazywania wiedzy i umiejętności.  Kursant otrzymuje odpowiednie dane do logowania oraz materiał z zajęć oraz materiały dydaktyczne. Zyskuje także dostęp do bazy, w której są pre-testy w celu sprawdzenia stanu wiedzy oraz testy na zaliczenie modułów i postępu wiedzy. Dostęp do platformy e-learning jest możliwy przez czas nauko o każdej porze dnia i nocy. W tym czasie korzystanie z kursu może się odbywać za pomocą laptopa, tableta czy smartfona.

Dlaczego Instytut-Sadkiewicza CPKZ w Bydgoszczy?

  • Małe kameralne grupy- max 7 osób
  • Własne profesjonalne pracownie zawodowe
  • Nowoczesne pomoce dydaktyczne i specjalistyczny sprzęt renomowanych firm z branż medycznych
  • Wykładowcy praktycy i egzaminatorzy
  • Przyjazna atmosfera nauki – kształcimy z sercem i z pasją!
  • Przerwy kawowe i poczęstunek podczas zajęć.

Jak prowadzimy szkolenia w Instytucie:

  • Umiejętności praktyczne– największy nacisk kładziemy na praktykę w profesjonalnych pracowniach. Po każdym spotkaniu zdobywasz nowe umiejętności, które od razu możesz wprowadzić w pracy.
  • Kompleksowo – otrzymasz dostęp do nagrania ze szkolenia na platformie e-learningowej, materiały PDF, testy sprawdzające oraz skrypty do modułu
  • Kompletnie – dbamy tak o przekazanie, jak i sprawdzenie wiedzy i umiejętności testy i quiz na koniec każdego modułu-panelu.
  • Wiedze praktyczną

 

Podsumowując, adresatami szkolenia są osoby zainteresowane pogłębieniem wiedzy i zdobyciem umiejętności w zakresie procesów magazynowania ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.

(nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)

Zachęcamy do szkoleń!

Młynki laboratoryjne

PODCZAS SZKOLENIA ZAPEWNIAMY:

  • Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt
  • Surowce niezbędne podczas szkolenia
  • Materiały dydaktyczne i biurowe
  • Fartuch na czas szkolenia
  • przerwę kawa-herbatę, dostępne w lobby
  • Certyfikat ukończenie szkolenia

PROSIMY O ZABRANIE:

  • Wygodnego obuwia
  • Białego t-shirtu

 

UWAGA – JEŚLI NIE ZBIERZE SIĘ MINIMALNA LICZBA UCZESTNIKÓW NA 7 DNI PRZED DATĄ SZKOLENIA, MOŻE ONO ZOSTAĆ ODWOŁANE LUB PRZENIESIONE NA INNY TERMIN.

Miejsce warsztatów: Instytut Sadkiewicza ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz
Trenerzy:  mgr inż Katarzyna Delik, dr Józef Sadkiewicz, 
Szkolenie odbywa się:  od godz. 9:oo – 17:oo
Poziom szkolenia: zaawansowany oraz dla pasjonatów

 

♦ chcących uzupełnić i poszerzyć informację praktyczne i teoretyczne

Zachęcam i do zobaczenia w

  • Instytucie Sadkiewicza ul. Startowa 2,  w Bydgoszczy

Telefon kontaktowy: +48 52 365 05 10

e-mail: marketing@zbpp.com.pl