- Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o.
- 2018-05-28 9:00 do 2018-05-29 16:00
- DR Józef Sadkiewicz
- 48523650520
Contact event manager
Tickets details
Pieczywo oraz ziarna zbóż, nasion roślin oleistych i ich przetworów – rzeczoznawca (próbobiorca)
ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz
2018-05-28 9:00 do 2018-05-29 16:00
28 maja 2018
000000
Pieczywo oraz ziarna zbóż, nasion roślin oleistych i ich przetworów – rzeczoznawca (próbobiorca)
ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz
2018-05-28 9:00 do 2018-05-29 16:00
28 maja 2018
Pieczywo oraz ziarna zbóż, nasion roślin oleistych i ich przetworów – kurs przygotowującego do egzaminu państwowego na rzeczoznawcę (próbobiorca)
Towaroznawstwo z elementami prawa żywnościowego i systemu bezpieczeństwa żywności.
Tematyka:
- Jakość handlowa przetworów w aspekcie kontroli surowca. Nadzór nad wyrobem gotowym – zasady pobierania próbek – rola rzeczoznawcy.
Szkolenie w zakresie pobieranie próbek pieczywa oraz ziarna zbóż, nasion roślin oleistych i ich przetworów. - Po zdaniu egzaminu pisemnego i teoretycznego przed Państwową Komisją uprawnienia rzeczoznawca (próbobiorca)- w zakresie pobieranie próbek pieczywa oraz ziarna zbóż, nasion roślin oleistych i ich przetworów.
- Towaroznawstwo z elementami prawa żywnościowego i systemu bezpieczeństwa żywności.
Harmonogram szkolenia dla kandydatów na rzeczoznawców:
Zajęcia praktyczne w zakładzie piekarskim , w tym:
- wstępna ocena surowców piekarniczych (typologia mąki),
- wstępna ocena jakości pieczywa i ich rodzaje,
- sposób pobierania próbek,
- przyrządy i sprzęt do pobierania próbek,
- rodzaje pojemników na próbki,
- sposób zabezpieczania i znakowania próbek,
- sposób przechowywania i transportu próbek,
- zasady wypełniania protokołu pobierania próbek.
Podstawy prawne i zakres działania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych:
- ustawa z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tekst jednolity Dz. U. z 2005 r., Nr 187, poz. 1577)
Zakres działania, obowiązki i uprawnienia rzeczoznawców:
- ustawa z dnia 21 grudnia 2000r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tekst jednolity Dz. U. z 2005 r., Nr 187, poz. 1577) – art. 35 -38 oraz rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 5 lutego 2003r. w sprawie nabywania uprawnień do wykonywania niektórych czynności związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz dokumentowania tych czynności (Dz. U. Nr 35, poz.300 z późn. zm.), w tym: zakres działania, obowiązki rzeczoznawców, uprawnienia rzeczoznawców.
Przepisy i dokumenty normalizacyjne dotyczące ogólnych zasad s pobierania próbek w oparciu o:
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 7 marca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. Nr 59, poz. 526 późn. zm.), PN-83/N-03010 Statystyczne kontrole jakości,
- Zasady pobierania próbek pieczywa o oparciu o Polską Normę „Pieczywo Pobieranie próbek i kontrola jakości PN-86 A-74104
- Wstępna ocena jakości pieczywa w oparciu o Polską Normę „Pieczywo Metody badań PN-A-74108”.
- (metody badań organoleptycznych oraz ocena punktowa pieczywa).
- Pobieranie próbek surowców piekarniczych w oparciu o: POLSKĄ NORMĘ PN-EN ISO 24333: 2012.
- Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Pobieranie próbek. PN-R-74010:1970 oraz Polską Normę Ziarno zbóż i nasiona strączkowe jadalne. Pobieranie próbek.
- Wstępna ocena surowców piekarniczych w oparciu o Polską Normę PN-A-74013:1964 Badanie organoleptyczne mąki i kaszy.
Warsztaty odbywają się 2 etapowo i poprzedzone są:
Zajęciami teoretycznymi: udostępniamy materiały szkoleniowe, testy sprawdzające ewaluacje oraz zajęciami praktycznymi w profesjonalnych laboratoriach kontroli jakościi.
Ilość miejsc ograniczona z racji zajęć indywidualnych max. 15 osób.
Po zdaniu egzaminu pisemnego i teoretycznego przed Państwową Komisją uprawnienia rzeczoznawca (próbobiorca)- w zakresie pobieranie próbek pieczywa oraz ziarna zbóż, nasion roślin oleistych i ich przetworów.
Ilość godzin: 16 godzin
*Kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego podniesienie kwalifikacji. Dokumenty są sygnowane przez Instytut Sadkiewicza CPKZ – Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego, które jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty. Na zakończenie uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia szkolenia.
Tak! Chcę wziąć udział w tym treningu i wiem, że otrzymuję:
- Wiedzę i umiejętności praktyczne, której nie znajdę w książkach
- Dostęp do specjalistycznej aparatury kontrolno-pomiarowej
- Dostęp do licznych konsultacji z wykładowcami sprzyjającymi wymianie doświadczeń i opinii
- Wysoki poziom merytoryczny zajęć
Dlaczego praktyczna nauka u nas jest opłacalna?
Zatrudniamy wybitnych specjalistów.
Posiadamy 48 lata doświadczeń.
Cenimy jakość, dlatego liczba uczestników jest ograniczona do niezbędnej ilości.
Jesteśmy praktykami, łączymy wiedzę z praktyką.
Cena brutto za pakiet: 880 zł /za osobę (cena nie zawiera opłaty za egzamin Państwowy)
Uwaga ! Uczestnik szkolenia musi uiścić dodatkową opłatę za egzamin Państwowy.
W cenie: surowce, dostęp do platformy e-learningowej 24 /dobę, materiały szkoleniowe.
(nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)
Zachęcamy do szkoleń!
Więcej inf. pod nr tel 52 365 05 10, Pani mgr Izabela Szatlach
Uwaga ! Uczestnik szkolenia musi uiścić dodatkową opłatę za egzamin Państwowy.
Informacja dla uczestników szkolenia i egzaminu kwalifikacyjnego dla rzeczoznawców
Koszt egzaminu Państwowego to dodatkowa kwota: 202,36 złote od osoby którą to uczestnik szkolenia powinien przelać przed egzaminem (dowód przelewu wymagany będzie do okazania w dniu egzaminu) na konto:
GIJHARS Warszawa NBP O/Wa-wa 85 1010 1010 0063 6322 3100 0000
Po zdaniu egzaminu pisemnego i teoretycznego przed Państwową Komisją uprawnienia rzeczoznawca (próbobiorca)- Pieczywo oraz ziarna zbóż, nasion roślin oleistych i ich przetworów