Event details
- Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o.
- 26 października 2018
- piątek, 10:00 do 17:00
- DR Józef Sadkiewicz
- 48523650520
Contact event manager
Tickets details
Interaktywne warsztaty EKO „od Ziarenka do Bochenka” dla Pań z Koła Gospodyń wiejskich.(Szkolenie już Wykupione)
ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz
piątek, 10:00 do 17:00
26 października 2018
000000
Interaktywne warsztaty EKO „od Ziarenka do Bochenka” dla Pań z Koła Gospodyń wiejskich.(Szkolenie już Wykupione)
ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz
piątek, 10:00 do 17:00
26 października 2018
Koszt Szkolenie interaktywnego jest dofinansowany. Wymagana jest wpłata własna tylko 3.00o zł brutto na grupę.
Kurs przeznaczone jest TYLKO dla grup zorganizowanych
promujących jakość i tradycję produktów regionalnych
oraz Pań z Koła Gospodyń wiejskich.
Szkolenia do grup zorganizowanych!!!
Poznasz metody oceny i produkcji tradycyjnego pieczywa ze zbóż i upraw EKO
W roli głównej ziarno ze starych odmian i mąka pszenna z płaskurki, samopszy oraz żyta z upraw EKO.
Szkolenie prowadzone jest w certyfikowanej piekarni EKO.
Co tu dużo mówić! Jak chcesz:
- Poznać TOWAROZNAWSTWO i sposoby oceny jakość mąki EKO na chleb.
- Poznać metody rozpoznawania JAKOŚCI technologicznej ziarna EKO i jego przeznaczenia na mąk.
- Poznać metody produkcji kwasów piekarskich z mąki żytniej EKO.
- Poznać metody produkcji ciasta tradycyjnego EKO.
- Poznać metody produkcji ciasta na podmłodach.
- Zachęcamy!
Tematyka poruszana na warsztatach:
- Czy chleb nam szkodzi ? Fakty, a może mity!
- TOWAROZNAWSTWO mąki z upraw EKO !
- Co z tym typem mąki ? Która najlepsza na wypieki typ 2000, 1850, 500 a może 400 !?
- Jak czytać etykietę w sklepie z opisem mąki!
- Jaką mąkę użyć na chleb, krakersy, a którą tylko na naleśniki !
- Z glutenem czy bez ?
- Z kwasem, czy z zakwasem?.Metody produkcji domowego kwasu piekarskiego na naturalnych procesach fermentacji mlekowejz mąki żytniej EKO.
- Metody produkcji ciasta tradycyjnego i upraw EKO.
- Czy woda mawpływ na jakość pieczywa ?
- Produkcja ciasta z drożdżami czy bez ? Fakty i mity.
- Techniki sporządzania kęsów ciastpszennych, żytnich i mieszanych ze zbóż ekologicznych.
- Pokaz wypieku pieczywa EKO.
- Jak bazując na własnych zmysłach dokonać oceny pieczywa?
- Poznaj szybką i tanią metodęoceny organoleptycznej!
Kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego ukończenia szkolenia. Dokumenty są sygnowane przez Instytut Sadkiewicza CPKZ – Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego, które jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty.
Szkolenie 1– dniowe (7 godz. zajęć praktycznych)
limitowana ilość miejsc max: 30 osób
Zachęcamy osoby i grupy, które samodzielnie na codzień wypiekają w domowych warunkach tradycyjne pieczywo EKO.
Tematyka szkolenia:
- Towaroznawstwo surowców piekarskich ze zbóż ekologicznych.
- Metody wytwarzania kwasów żytnich fermentacji mlekowej.
- Sposoby interpretacji schematów technologicznych produkcji kwasów oraz wykorzystanie ich do obliczeń ilościowych i kontroli parametrów procesu.
- Przygotowanie surowców.
- Nauka samodzielnego prowadzenia kwasów piekarskich.
- Teoretyczne i praktyczne poznanie metod kontroli parametrów w piekarni EKO podczas procesu wytwarzania kwasów.
- Samodzielne sporządzanie ciast na wytworzonych kwasach oraz wypieki pieczywa ze zbóż ekologicznych.
- Nauka techniki sporządzania kęsów ciast pszennych, żytnich i mieszanych ze zbóż ekologicznych.
- Ocena wyników badania kwasów i ciasta oraz pieczywa w laboratorium.
- Nauka wypieków pieczywa ze zbóż ekologicznych.
Udostępniamy materiały szkoleniowe, filmy na platformie e-learningowej: www.edubake.pl ( dostęp 24 na dobę)
Kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego ukończenie szkolenia. Dokumenty są sygnowane przez Instytut Sadkiewicza CPKZ – Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego, które jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty.
W cenie: surowce, dostęp do platformy e-learningowej 24 /dobę, materiały szkoleniowe.
(nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)
Zachęcamy do szkoleń
więcej inf. pod nr tel 52 365 05 10, Pani mgr Izabela Szatlach
JUŻ DZIŚ ZAREZERWUJ – SZKOLENIE dla Twojej grupy I CZAS WYŁĄCZNIE DLA SIEBIE!