Skip to main content

Nauka oceny jakości mąki, kwasów piekarskich, próbny wypiek

  • Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o.
  • 2018-05-15 9:00 do 2018-05-16 16:00
  • DR Józef Sadkiewicz
  • 48523650520

Contact event manager

1 2 3 4

Tickets details

    View cart
    Thank you Kindly

    Nauka oceny jakości mąki, kwasów piekarskich, próbny wypiek

    ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz

    2018-05-15 9:00 do 2018-05-16 16:00
    15 maja 2018

    000000

    DR Józef Sadkiewicz

    48523650520

    jozefsadkiewicz@gmail.com

    Organizer's other events

    Nauka oceny jakości mąki, kwasów piekarskich, próbny wypiek

    ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz

    2018-05-15 9:00 do 2018-05-16 16:00
    15 maja 2018

    PRINT

    Czy chcesz wiedzieć jak ?

    U nas poznasz metody ich badań oraz samodzielnie je przeprowadzisz!

    Kurs dla zaawansowanych

    Zapraszamy piekarzy, młynarzy, nauczycieli, pracowników laboratoriów na szkolenia podnoszące kwalifikacje zawodowe.

    Oto co dla ciebie przygotowaliśmy:

    szkolenie 2- dniowe.

    1. Badania jakości mąki z punktu widzenia piekarstwa
      1. badanie ilości i jakości glutenu w mące
      2. badanie liczby opadania w mące – ilości enzymów w mące
      3. badanie wodochłonności mąki
      4. badanie właściwości reologicznych ciasta
      5. badanie bieli (zamiast spalania) dla określenia typu mąki
    2. Badania jakości kwasów i ciasta
      1. badanie kwasowości ogólnej – kwasów, ciasta i pieczywa
      2. badanie kwasowości lotnej – kwasów i ciasta
      3. pokaz nowoczesnej metody sporządzania kwasów piekarskich
    3. Badania jakości wypieku kontrolowanego
      1. wykonywanie próbnych wypieków laboratoryjnych
      2. kontrola fermentacji ciasta (mąki i drożdży)
      3. kontrola temperatur ciasta i komory wypieku
      4. kontrola zaparowania komory pieca
      5. kontrola czasu wypieku pieczywa
    4. Badania jakości pieczywa w/g PN
      1. badanie organoleptyczne w/g tablic ZBPP
      2. badanie objętości pieczywa
      3. badanie kwasowości ogólnej pieczywa
      4. badanie wilgotności pieczywa
    5. Sporządzenie atestu jakościowego na pieczywo dla odbiorców zewnętrznych wg wzoru
    6. Interpretacja wyników przeprowadzonych analiz dla potrzeb technologii produkcji pieczywa – wnioski technologiczne
    7. Testy – sprawdzenie wiedzy
    8. Wydanie certyfikatu ukończenia szkolenia

    Warsztaty odbywają się 2 etapowo i poprzedzone są:

    Zajęciami teoretycznymi oraz zajęciami praktycznymi w profesjonalnych laboratoriach kontroli jakości i piekarni.

    *Kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego podniesienie kwalifikacji. Dokumenty są sygnowane przez Instytut Sadkiewicza CPKZ – Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego, które jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty. 

    Na zakończenie uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia szkolenia a po zaliczeniu egzaminu pisemnego i teoretycznego podniesienia kwalifikacji dla osób uprawnionych.

    Cena brutto za pakiet: 1.900 zł /za osobę

    W cenie: surowce, dostęp do platformy e-learningowej 24 /dobę, materiały szkoleniowe.

    (nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)

    Zachęcamy do szkoleń
    więcej inf. pod nr tel 52 365 05 10, Pani mgr Izabela Szatlach