- Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o.
- 2018-04-10 9:00 do 2018-04-11 16:00
- DR Józef Sadkiewicz
- 48523650520
Contact event manager
Tickets details
Nauka oceny jakości mąki, kwasów piekarskich, próbny wypiek
ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz
2018-04-10 9:00 do 2018-04-11 16:00
10 kwietnia 2018
000000
Nauka oceny jakości mąki, kwasów piekarskich, próbny wypiek
ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz
2018-04-10 9:00 do 2018-04-11 16:00
10 kwietnia 2018
Czy chcesz wiedzieć jak ?
U nas poznasz metody ich badań oraz samodzielnie je przeprowadzisz!
Kurs dla zaawansowanych
Zapraszamy piekarzy, młynarzy, nauczycieli, pracowników laboratoriów na szkolenia podnoszące kwalifikacje zawodowe.
Oto co dla ciebie przygotowaliśmy:
szkolenie 2- dniowe.
- Badania jakości mąki z punktu widzenia piekarstwa
- badanie ilości i jakości glutenu w mące
- badanie liczby opadania w mące – ilości enzymów w mące
- badanie wodochłonności mąki
- badanie właściwości reologicznych ciasta
- badanie bieli (zamiast spalania) dla określenia typu mąki
- Badania jakości kwasów i ciasta
- badanie kwasowości ogólnej – kwasów, ciasta i pieczywa
- badanie kwasowości lotnej – kwasów i ciasta
- pokaz nowoczesnej metody sporządzania kwasów piekarskich
- Badania jakości wypieku kontrolowanego
- wykonywanie próbnych wypieków laboratoryjnych
- kontrola fermentacji ciasta (mąki i drożdży)
- kontrola temperatur ciasta i komory wypieku
- kontrola zaparowania komory pieca
- kontrola czasu wypieku pieczywa
- Badania jakości pieczywa w/g PN
- badanie organoleptyczne w/g tablic ZBPP
- badanie objętości pieczywa
- badanie kwasowości ogólnej pieczywa
- badanie wilgotności pieczywa
- Sporządzenie atestu jakościowego na pieczywo dla odbiorców zewnętrznych wg wzoru
- Interpretacja wyników przeprowadzonych analiz dla potrzeb technologii produkcji pieczywa – wnioski technologiczne
- Testy – sprawdzenie wiedzy
- Wydanie certyfikatu ukończenia szkolenia
Warsztaty odbywają się 2 etapowo i poprzedzone są:
Zajęciami teoretycznymi oraz zajęciami praktycznymi w profesjonalnych laboratoriach kontroli jakości i piekarni.
*Kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego podniesienie kwalifikacji. Dokumenty są sygnowane przez Instytut Sadkiewicza CPKZ – Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego, które jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty.
Na zakończenie uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia szkolenia a po zaliczeniu egzaminu pisemnego i teoretycznego podniesienia kwalifikacji dla osób uprawnionych.
Cena brutto za pakiet: 1.890 zł /za osobę
W cenie: surowce, dostęp do platformy e-learningowej 24 /dobę, materiały szkoleniowe.
(nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)
Zachęcamy do szkoleń
więcej inf. pod nr tel 52 365 05 10, Pani mgr Izabela Szatlach