- Instytut Sadkiewicza CPKZ
- 21 marca 2023
- wtorek, 9:00 do 16:00
- DR Józef Sadkiewicz
- 48523650520
Contact event manager
Tickets details
- Sorry, Event passed
- Sorry, Event passed
Nauka oceny i jakości mąki, kwasów piekarskich, próbny wypiek pieczywa.
Instytut Sadkiewicza CPKZ
wtorek, 9:00 do 16:00
21 marca 2023
000000
Prof.dr hab.inż.Kazimierz Sadkiewicz
Organizer's other eventsNauka oceny i jakości mąki, kwasów piekarskich, próbny wypiek pieczywa.
Instytut Sadkiewicza CPKZ
wtorek, 9:00 do 16:00
21 marca 2023
Nauka oceny jakości mąki, kwasów piekarskich, próbny wypiek
U nas poznasz metody ich badań oraz samodzielnie je przeprowadzisz!
Kurs dla zaawansowanych- szkolenie 2 dniowe.
Zapraszamy piekarzy, młynarzy, nauczycieli, pracowników laboratoriów
na szkolenia podnoszące kwalifikacje zawodowe.
Zajęcia poprowadzi prof.dr.hab.inż.Kazimierz Sadkiewicz , dr Józef Sadkiewicz oraz Mistrz Piekarstwa Józef Ziółkowski
Oto co dla ciebie przygotowaliśmy:
- Badania jakości mąki z punktu widzenia piekarstwa
- badanie ilości i jakości glutenu w mące
- badanie liczby opadania w mące – ilości enzymów w mące
- badanie wodochłonności mąki
- badanie właściwości reologicznych ciasta
- badanie bieli (zamiast spalania) dla określenia typu mąki
- Badania jakości kwasów i ciasta
- badanie kwasowości ogólnej – kwasów, ciasta i pieczywa
- badanie kwasowości lotnej – kwasów i ciasta
- obliczanie temperatury dolewki wody
- zasady prowadzenia kwasów piekarskich, technologia wytwarzania oraz metody sporządzania.
- Badania jakości wypieku kontrolowanego
- wykonywanie próbnych wypieków laboratoryjnych
- kontrola fermentacji ciasta (mąki i drożdży)
- kontrola temperatur ciasta i komory wypieku
- kontrola zaparowania komory pieca
- kontrola czasu wypieku pieczywa
- Badania jakości pieczywa w/g PN
- badanie organoleptyczne w/g tablic ZBPP
- badanie objętości pieczywa
- badanie kwasowości ogólnej pieczywa
- badanie wilgotności pieczywa
- Sporządzenie atestu jakościowego na pieczywo dla odbiorców zewnętrznych wg wzoru
- Interpretacja wyników przeprowadzonych analiz dla potrzeb technologii produkcji pieczywa – wnioski technologiczne
Warsztaty odbywają się 2 etapowo i poprzedzone są: zajęciami teoretycznymi oraz zajęciami praktycznymi w profesjonalnych laboratoriach kontroli jakości i certyfikowanej piekarni.
*Kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu ukończenia szkolenia. Dokumenty są sygnowane przez Instytut Sadkiewicza CPKZ – Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego, który jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty.
W cenie: surowce, materiały szkoleniowe oraz mnóstwo pozytywnej energii.
(nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)
Zachęcamy do szkoleń
więcej inf. pod nr tel 52 365 05 10,