Skip to main content

Nauka oceny i jakości mąki, kwasów piekarskich, próbny wypiek pieczywa.

  • Instytut Sadkiewicza CPKZ
  • 21 marca 2023
  • wtorek, 9:00 do 16:00
  • DR Józef Sadkiewicz
  • 48523650520

Contact event manager

1 2 3 4

Tickets details

  • Sorry, Event passed
  • Sorry, Event passed
View cart
Thank you Kindly

Nauka oceny i jakości mąki, kwasów piekarskich, próbny wypiek pieczywa.

Instytut Sadkiewicza CPKZ

wtorek, 9:00 do 16:00
21 marca 2023

000000

Prof.dr hab.inż.Kazimierz Sadkiewicz

Organizer's other events

Nauka oceny i jakości mąki, kwasów piekarskich, próbny wypiek pieczywa.

Instytut Sadkiewicza CPKZ

wtorek, 9:00 do 16:00
21 marca 2023

PRINT

Nauka oceny jakości mąki, kwasów piekarskich, próbny wypiek

U nas poznasz metody ich badań oraz samodzielnie je przeprowadzisz!

Kurs dla zaawansowanych- szkolenie 2 dniowe.

Zapraszamy piekarzy, młynarzy, nauczycieli, pracowników laboratoriów

na szkolenia podnoszące kwalifikacje zawodowe.

Zajęcia poprowadzi prof.dr.hab.inż.Kazimierz Sadkiewicz , dr Józef Sadkiewicz oraz Mistrz Piekarstwa Józef Ziółkowski

Oto co dla ciebie przygotowaliśmy:

  1. Badania jakości mąki z punktu widzenia piekarstwa
    1. badanie ilości i jakości glutenu w mące
    2. badanie liczby opadania w mące – ilości enzymów w mące
    3. badanie wodochłonności mąki
    4. badanie właściwości reologicznych ciasta
    5. badanie bieli (zamiast spalania) dla określenia typu mąki
  2. Badania jakości kwasów i ciasta
    1. badanie kwasowości ogólnej – kwasów, ciasta i pieczywa
    2. badanie kwasowości lotnej – kwasów i ciasta
    3. obliczanie temperatury dolewki wody
    4. zasady prowadzenia kwasów piekarskich, technologia wytwarzania oraz metody sporządzania.
  3. Badania jakości wypieku kontrolowanego
    1. wykonywanie próbnych wypieków laboratoryjnych
    2. kontrola fermentacji ciasta (mąki i drożdży)
    3. kontrola temperatur ciasta i komory wypieku
    4. kontrola zaparowania komory pieca
    5. kontrola czasu wypieku pieczywa
  4. Badania jakości pieczywa w/g PN
    1. badanie organoleptyczne w/g tablic ZBPP
    2. badanie objętości pieczywa
    3. badanie kwasowości ogólnej pieczywa
    4. badanie wilgotności pieczywa
  5. Sporządzenie atestu jakościowego na pieczywo dla odbiorców zewnętrznych wg wzoru
  6. Interpretacja wyników przeprowadzonych analiz dla potrzeb technologii produkcji pieczywa – wnioski technologiczne

Warsztaty odbywają się 2 etapowo i poprzedzone są: zajęciami teoretycznymi oraz zajęciami praktycznymi w profesjonalnych laboratoriach kontroli jakości i certyfikowanej piekarni.

*Kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu ukończenia szkolenia. Dokumenty są sygnowane przez Instytut Sadkiewicza CPKZ – Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego, który jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty. 

W cenie: surowce, materiały szkoleniowe oraz mnóstwo pozytywnej energii.

(nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)

Zachęcamy do szkoleń
więcej inf. pod nr tel 52 365 05 10,