Skip to main content

Magazynier kod zawodu 432103 -specjalista ds. procesów magazynowych ziaren zbóż

  • Instytut Sadkiewicza CPKZ
  • 2025-02-04 9:00 do 2025-02-05 17:00
  • mgr. inż. Katarzyna Delik

Contact event manager

1 2 3 4

Tickets details

  • magazynier 7 remaining
    2200zł 2,200.00zł
View cart
Thank you Kindly

Magazynier kod zawodu 432103 -specjalista ds. procesów magazynowych ziaren zbóż

Instytut Sadkiewicza CPKZ

2025-02-04 9:00 do 2025-02-05 17:00
4 lutego 2025

000000

mgr. inż. Katarzyna Delik

Organizer's other events

Magazynier kod zawodu 432103 -specjalista ds. procesów magazynowych ziaren zbóż

Instytut Sadkiewicza CPKZ

2025-02-04 9:00 do 2025-02-05 17:00
4 lutego 2025

PRINT

Tryb nauki: stacjonarny praktyczny 2 dni (16 godz.)
+
dostęp do materiałów edukacyjnych
na platformie Instytutu Sadkiewicza- e-learningu nauka teoretyczna

Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz, czy potrzebujesz rozszerzyć swoją wiedzę zapraszamy na szkolenie, w trakcie którego poznasz charakterystykę ziarna zbóż. Dowiesz się jak przechowywać zboże, aby uniknąć pogorszenia jego jakości. Zdobędziesz wiedzę jakie szkodniki mogą w nim występować, jak je zidentyfikować i jak zapobiegać ich występowaniu.

Poznasz zasady magazynowania i monitorowania jakości zbóż w magazynie.

Zakres tematyczny

PRZECHOWYWANIE ZIARNA ZBÓŻ: normy i zalecenia informacje podstawowe.

 

PRZECHOWYWANIE ZIARNA ZBÓŻ I ROŚLIN STRĄCZKOWYCH: Ogólne zalecenia
dotyczące składowania ziarna, praktyczne zalecenia, sprawdzanie porażenia przez szkodniki.

 

PRZECHOWYWANIE ZIARNA ZBÓŻ: w magazynach płaskich, wymagania dla budynków

 

WYPOSAŻENIE MAGAZYNÓW: m.in.: wialnie, suszarnie, „napowietrzacze” napowietrzanie
podłogowe z blach płaskich lub napowietrzanie rurowe teleskopowe poziome lub pionowe,
sondy do pobierania prób.

 

CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ROZWÓJ OWADÓW I ROZTOCZY: otoczenie budynku,
podłogi/posadzki, ściany, dach itp.

 

ZBOŻA CHARAKTERYSTYKA ZBÓŻ: Cechy organoleptyczne (kolor, zapach, masa 1000 ziaren),
Znaczenie gospodarcze-przeznaczenie wybranych zbóż: PSZENICA (Tryticum) ŹYTO (Secale) JĘCZMIEŃ (Hordeum) OWIES (Avena) PSZENŻYTO (Triticale) KUKURYDZA (Zea mays) PROSO (Panicum ) GRYKA (Fagopyrum esculentum)  oleiste……….. .

 

URZĄDZENIA DO MONITOROWANIA WARUNKÓW PRZECHOWYWANIE: sondy, zgłębniki,
termometry, higrometry, pomiary, temperatury i wilgotności etc.

 

ZANIECZYSZCZENIA W ZBOŻACH: Zanieczyszczenia zbóż: mikotoksyny i metale ciężkie, pestycydy: Rozporządzenia (WE). Regulacje. Najwyższe dopuszczone poziomy. Zagrożenia dla bezpieczeństwa i zdrowia (informacje ogólne).

 

SZKODNIKI MAGAZYNOWE w zbożach na wybranych przykładach: wołek zbożowy, trojszyk ulec, mól ziarniak, mól ziarniak, mklik mączny, rozkruszek.

 

ZASADY EWIDENCJONOWANIA ziarna zbóż i materiałów, sporządzania dokumentacji wykorzystywanej w magazynowaniu ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.

 

2. Zawody pokrewne

Osoba zatrudniona w zawodzie magazynier może rozszerzać swoje kompetencje zawodowe

W przyszłości w zawodach pokrewnych:

Nazwa zawodu pokrewnego zgodnie z Klasyfikacją zawodów i specjalności Kod zawodu

Technik -logistyk kod zawodu 333107

Magazynier-logistyk kod zawodu 432106

Pracownik punktu skupu 432104 – specjalista ds. procesów skupu ziarna zbóż.

Pracownik punktu skupu 432104 – specjalista ds. pobierania próbek zbóż i roślin oleistych.

Pracownik punktu skupu 432104 – specjalista ds. procesów kontroli jakości ziarna zbóż w punktach skupu.

 

  1. ZADANIA ZAWODOWE I WYMAGANE KOMPETENCJE

3.1. Zadania zawodowe

Pracownik w zawodzie magazynier w specjalności przechowywanie i magazynowanie ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych wykonuje różnorodne zadania, do których należą w szczególności:

 

Z1 Przyjmowanie towarów i materiałów do magazynu ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.

Z2 Wydawanie towarów i materiałów z magazynu ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.

Z3 Układanie towarów i materiałów na wyznaczonej powierzchni magazynowej w gospodarstwach rolnych.

Z4 Kompletowanie towarów i materiałów zgodnie z listą kompletacyjną.

Z5 Utrzymywanie czystości i porządku w magazynie przechowywania i magazynowania ziarna zbóż.

 

3.2. Kompetencja zawodowa Kz1: Przyjmowanie i wydawanie towarów i materiałów

z magazynu

 

Kompetencja zawodowa Kz1: Przyjmowanie i wydawanie towarów i materiałów z magazynu

obejmuje zestaw zadań zawodowych Z1, Z2, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.

3.3. Kompetencja zawodowa Kz2: Magazynowanie i przechowywanie ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.

Kompetencja zawodowa Kz2: Magazynowanie ziarna zbóż obejmuje zestaw zadań zawodowych Z3, Z4, Z5, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.

3.4. Kompetencje społeczne Ks.

Pracownik w zawodzie magazynier powinien posiadać kompetencje społeczne niezbędne do

prawidłowego i skutecznego wykonywania zadań zawodowych.

W szczególności pracownik jest gotów do:

  • Postępowania zgodnie z przyjętymi procedurami, regulaminami i przepisami prawa w zakresie prowadzenie gospodarki magazynowej w specjalności przechowywanie i magazynowanie ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.
  • Ponoszenia odpowiedzialności za skutki podejmowanych działań wpływających na

bezpieczeństwo i zdrowie współpracowników.

  • Ponoszenia odpowiedzialności za powierzone narzędzia, urządzenia wykorzystywane w pracy w magazynie przechowywania ziarna zbóż.
  • Wykonywania pracy samodzielnie z wykorzystaniem narzędzi magazynowych.
  • Podejmowania współpracy w zespole.
  • Oceniania swoich działań związanych z wykonywaniem czynności magazynowych.
  • Dbania o porządek na stanowisku pracy magazyniera.
  • Doskonalenia kompetencji zawodowych związanych z technikami magazynowania- i przechowywania ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.
  • Rozwiązywania problemów w sytuacjach trudnych i stresujących występujących podczas

przygotowywania magazynu do przyjęcia towaru oraz podczas jego przyjmowania.

  • Kierowania się zasadami zgodnymi z etyką zawodową oraz normami przyjętymi w środowisku pracy.

Wiadomości ogólne

  • Instytut-Sadkiewicza Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego w Bydgoszczy jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty.
  • Zaświadczenie o wpisie do ewidencji szkół nr 5/12 wydane przez Prezydenta Miasta Bydgoszczy.
    • Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych Wojewódzki Urząd Pracy w Toruniu pod numerem ewidencyjnym 04/00119/2022.
    • Instytut Sadkiewicza CPKZ od 2009 roku organizuje, kursy podnoszące kwalifikacje zawodowe. Wszystkie pomieszczenia posiadają odbiór i zaświadczenia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Bydgoszczy do prowadzenia działalności: decyzja NR NHŻ. 1192.2014oraz w sprawie warunków sanitarno–higienicznych w pomieszczeniach przeznaczonych na prowadzenie zajęć szkoleniowych, dydaktycznych w tut. Zakładzie – 5505.2.2.2014. Szkołą zarządzana jest przez podmiot – ZBPP sp. z o.o. w Bydgoszcz Nip: 5451796036 wpisany do rejestru KRS.

    Słuchacze po zaliczeniu testów teoretycznych i praktycznych otrzymują:

    Zaświadczenie MEN ukończenia szkolenia Magazynier kod zawodu 432103 -specjalista ds. procesów magazynowych ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych oraz 2 dyplomy w języku polskim i angielskim.

    Forma szkolenia i oznaczenia skrótów:

    (H) Nauczanie hybrydowe: łączy w sobie tradycyjne metody nauczania z metodami cyfrowymi. Polega na tym, że uczniowie częściowo mają zajęcia prowadzone stacjonarnie (ST) w budynku szkolnym, a częściowo uczą się samodzielnie w domu na bazie materiałów elektronicznych zapewnionych przez nauczycieli.

    (ST) Nauczanie stacjonarne: Instytut Sadkiewicza CPKZ, ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz

    (E) E-learning na platformie Instytutu-Sadkiewicza: forma nauki wykorzystująca technologie cyfrowe, w szczególności internet, do przekazywania wiedzy i umiejętności.  Kursant otrzymuje odpowiednie dane do logowania oraz materiał z zajęć oraz materiały dydaktyczne. Zyskuje także dostęp do bazy, w której są pre-testy w celu sprawdzenia stanu wiedzy oraz testy na zaliczenie modułów i postępu wiedzy. Dostęp do platformy e-learning jest możliwy przez czas nauko o każdej porze dnia i nocy. W tym czasie korzystanie z kursu może się odbywać za pomocą laptopa, tableta czy smartfona.

    Dlaczego Instytut-Sadkiewicza CPKZ w Bydgoszczy?

    • Małe kameralne grupy- max 12 osób
    • Własne profesjonalne pracownie zawodowe
    • Nowoczesne pomoce dydaktyczne i specjalistyczny sprzęt renomowanych firm z branż medycznych
    • Wykładowcy praktycy i egzaminatorzy
    • Przyjazna atmosfera nauki – kształcimy z sercem i z pasją!
    • Przerwy kawowe i poczęstunek podczas zajęć.

    Jak prowadzimy szkolenia w Instytucie:

    • Umiejętności praktyczne– największy nacisk kładziemy na praktykę w profesjonalnych pracowniach. Po każdym spotkaniu zdobywasz nowe umiejętności, które od razu możesz wprowadzić w pracy.
    • Kompleksowo – otrzymasz dostęp do nagrania ze szkolenia na platformie e-learningowej, materiały PDF, testy sprawdzające oraz skrypty do modułu
    • Kompletnie – dbamy tak o przekazanie, jak i sprawdzenie wiedzy i umiejętności testy i quiz na koniec każdego modułu-panelu.
    • Wiedze praktyczną

     

    Podsumowując, adresatami szkolenia są osoby zainteresowane pogłębieniem wiedzy i zdobyciem umiejętności w zakresie procesów magazynowania ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.

Młynki laboratoryjne

PODCZAS SZKOLENIA ZAPEWNIAMY:

  • Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt
  • Surowce niezbędne podczas szkolenia
  • Materiały dydaktyczne i biurowe
  • Fartuch na czas szkolenia
  • przerwę kawa-herbatę, dostępne w lobby
  • Certyfikat ukończenie szkolenia

PROSIMY O ZABRANIE:

  • Wygodnego obuwia
  • Białego t-shirtu

 

UWAGA – JEŚLI NIE ZBIERZE SIĘ MINIMALNA LICZBA UCZESTNIKÓW NA 7 DNI PRZED DATĄ SZKOLENIA, MOŻE ONO ZOSTAĆ ODWOŁANE LUB PRZENIESIONE NA INNY TERMIN.

Miejsce warsztatów: Instytut Sadkiewicza ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz
Trenerzy:  mgr inż Katarzyna Delik, dr Józef Sadkiewicz, 
Szkolenie odbywa się:  od godz. 9:oo – 17:oo
Poziom szkolenia: zaawansowany oraz dla pasjonatów

 

♦ chcących uzupełnić i poszerzyć informację praktyczne i teoretyczne

Zachęcam i do zobaczenia w

  • Instytucie Sadkiewicza ul. Startowa 2,  w Bydgoszczy

Telefon kontaktowy: +48 52 365 05 10

e-mail: marketing@zbpp.com.pl