Skip to main content

Ocena jakości ziarna i przechowywanie zbóż m.in. EKO

Szkolenia zbożowe

Event details

  • Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o.
  • 2019-04-03 9:00 do 2019-04-04 17:00
  • DR Józef Sadkiewicz
  • 48523650520

Contact event manager

1 2 3 4

Tickets details

  • Sorry, Event passed
View cart
Thank you Kindly

Ocena jakości ziarna i przechowywanie zbóż m.in. EKO

ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz

2019-04-03 9:00 do 2019-04-04 17:00
3 kwietnia 2019

000000

DR Józef Sadkiewicz

48523650520

jozefsadkiewicz@gmail.com

Organizer's other events

Ocena jakości ziarna i przechowywanie zbóż m.in. EKO

ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz

2019-04-03 9:00 do 2019-04-04 17:00
3 kwietnia 2019

PRINT

Poznaj najnowsze technologie i metody badawcze stosowane w punktach skupu.

Szkolenie -2 dniowe

Poziom zaawansowany, podnoszący kwalifikacje zawodowe.

Szkolenie przeznaczone jest dla ekologów i pracowników laboratoriów kontroli jakości: w punktach skupu zboża i w młynach m.in. EKO i BIO,  oraz dla nauczycieli i studentów chcących podnieś swoje kwalifikacje zawodowe.

Tematyka poruszana na warsztatach:

Tematy szkolenia:

  1. Zboża – charakterystyka rodzajów zbóż.
  2. Szkodniki magazynowe zbóż
  3. Zanieczyszczenia w zbożach – mikotoksyny, metale ciężkie, pozostałości środków ochrony roślin
  4. Przechowywanie ziarna zbóż wytyczne normy PN-ISO 6322
  5. Magazynowanie ziarna zbóż – przygotowanie magazynu i warunki magazynownia
  6. Wstępna ocena jakości zbóż.
  7. Ocena organoleptyczna jakości przechowywanego ziarna z uwzględnieniem następujących zagadnień:
  8. a) Sposoby przeprowadzenia oceny organoleptycznej;
  9. b) Cechy organoleptyczne ziarna prawidłowo przechowywanego (wygląd, smak, zapach etc.);
  10. c) Wpływ okresu przechowywania na wygląd i wartość technologiczną ziarna;
  11. e) Organoleptyczna identyfikacja zanieczyszczeń oraz szkodników zbożowych
  12. f) Na jakie miejsca zwrócić szczególna uwagę w trakcie kontroli w celu wykrycia obecności szkodników.
  13. Interpretacja wyników badań jakościowych wykonanych w laboratorium.
  14. Na co zwrócić szczególna uwagę dokonując interpretacji wyników.

Metody analizy do oznaczania jakości zbóż. Ocena i analiza:

  • badanie ilości i jakości glutenu w mące PN-A74043-2
  • badanie liczby opadania w ziarnie i mące – ilości enzymów PN-ISO 3093
  • gęstości ziarna wg PN-ISO-7971
  • masy doczyszczonego ziarna zbóż oraz zanieczyszczeń i szkodników wg PN-R-74015
  • masy tysiąca ziaren wg PN-68/R-74017
  • szklistości ziarna pszenicy i jęczmienia – PN-70/R-74008
  • wilgotności zbóż, rzepaku, nasion – PN-ISO-712
  • wyrównania oraz celności ziarna- PN-R 74110

Na zakończenie uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia szkolenia.

Ilość miejsc ograniczona z racji zajęć indywidualnych i nauki samodzielnej:

 **(istnieje możliwość zorganizowania indywidualnych szkoleń 1-1, 2-1 na odrębnych warunkach umowy)

W cenie: surowce, materiały szkoleniowe oraz mnóstwo pozytywnej energii.

*Kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego podniesienie kwalifikacji. Dokumenty są sygnowane przez Instytut Sadkiewicza CPKZ – Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego, który jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty. 

Dlaczego praktyczna nauka u nas jest opłacalna?

Zatrudniamy wybitnych specjalistów.
Posiadamy 50 lata doświadczeń.
Cenimy jakość, dlatego liczba uczestników jest ograniczona do niezbędnej ilości.

Jesteśmy praktykami, łączymy wiedzę z praktyką.

(nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)

Zachęcamy do szkoleń
więcej inf. pod nr tel 52 365 05 10,