- Instytut Sadkiewicza CPKZ
- 7 maja 2022
- sobota, 10:00 do 18:00
- DR Józef Sadkiewicz
- 48523650520
Contact event manager
Tickets details
- Sorry, Event passed
- Sorry, Event passed
Czekadełka – Amuse-bouche-nauka przygotowywania ciasta i wypiek!
Instytut Sadkiewicza CPKZ
sobota, 10:00 do 18:00
7 maja 2022
000000
Mistrz Piekarstwa Józef Ziółkowski
Organizer's other eventsCzekadełka – Amuse-bouche-nauka przygotowywania ciasta i wypiek!
Instytut Sadkiewicza CPKZ
sobota, 10:00 do 18:00
7 maja 2022
Amuse-bouche -czekadełko to niewielka przekąska, która zazwyczaj nie powinna być wliczana do rachunku.
Ma wypełnić czas oczekiwania na zamówienie w naszej restauracji lub przyjęciu imieninowym.
z Mistrzem Piekarstwa Józefem Ziółkowskim i Dr Józefem Sadkiewiczem
Coś na ząb!
Jest swojego rodzaju powitaniem gości w restauracji, zaspakaja pierwszy głód, zaostrza apetyt i przygotowuje gości na danie główne.
Szefowie kuchni prześcigają się w tworzeniu pomysłowych, autorskich przepisów na oryginalne przekąski, dlatego chcemy nauczyć Ciebie jak w prosty i najsmaczniejszy sposób przygotować BAZĘ – pieczywo do tworzenia i komponowania smaków natury.
Co Ciebie nauczymy?
W programie: mi.n. zdradzimy pomysły jak w prosty sposób przygotować, z jakiej mąki, jak uformować i wypiekać ciasto pszenne lub żytnie na:
Mini Bułki- na słodko i wytrawne!
Mini kanapka pszenna – w sam raz na ząb!
Mini plecionki- sztuka formowania!
Mini rogal- w sam raz na smak!
Mini Chałki – z hebrajskiego Challa!
Nauka Plecionek Krok po kroku w piekarni z tradycjami.
Sprawdzone autorskie-Receptury !
Książka -“Plecionki krok po kroku” dla każdego!
oraz mnóstwo zabawy ciastem ze smakiem piekarstwa i natury!
Zachęcamy
ZAPISZ SIĘ NA SZKOLENIE:
- Prezentacja pieczywa ozdobnego: kształty, formy oraz przykłady zastosowań itp.Dziś kręci piekarzy, giełdę, jaki i domowych pasjonatów. Do „tanga trzeba dwojga”, czyli współpracy nauki i praktyki, aby nie przeholować z fortyfikacją (ulepszaniem) i zagwarantować jakość i zdrowotność.
“Praktyka jest najlepszym Nauczycielem” jak mawiał słynny filozof Cyceron.
PODCZAS SZKOLENIA ZAPEWNIAMY:
- Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt
- Surowce niezbędne podczas szkolenia
- Materiały dydaktyczne i biurowe
- Fartuch na czas szkolenia
- przerwę kawa-herbatę, dostępne w lobby
- Certyfikat ukończenie szkolenia
PROSIMY O ZABRANIE:
- Wygodnego obuwia
- Kitla lub czarnego / białego t-shirtu
UWAGA – JEŚLI NIE ZBIERZE SIĘ MINIMALNA LICZBA UCZESTNIKÓW NA 7 DNI PRZED DATĄ SZKOLENIA, MOŻE ONO ZOSTAĆ ODWOŁANE LUB PRZENIESIONE NA INNY TERMIN.
♦ rozpoczynających swoją przygodę
♦ chcących uzupełnić i poszerzyć informację praktyczne i teoretyczne
Dr nauk rolniczych (Rozprawa doktorska na Wydziale Biotechnologii i Rolnictwa Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy -wcześniej ATR).
Myśliwy członek PZŁ z wieloletnim stażem i doświadczeniem- posiada uprawnienia selekcjonerskie.
Rzeczoznawca (próbobiorca) w zakresie pobieranie próbek dziczyzny. Egzamin Państwowy GIJHARS w Warszawie
Specjalista ds. żywienia klinicznego i dla sportowców (ukończył studia podyplomowe w zakresie żywienia klinicznego, zbiorowego oraz wspomagania żywieniowego w aktywności ruchowej w sporcie i rekreacji na UMK w Toruniu Collegium Medicum w Bydgoszczy -Wydział Nauk o Zdrowiu).
Zielarz- fitoterapeuta ( ukończył studia podyplomowe w zakresie „Rośliny lecznicze-pozyskiwanie i zastosowanie w fitoterapii i dietetyce”na Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii.na UTP w Bydgoszczy)
Magister wychowania fizycznego –studia na Akademii Wychowania Fizycznego w Gdańsku.
Rzeczoznawca (próbobiorca)- w zakresie pobieranie próbek pieczywa oraz ziarna zbóż, nasion roślin oleistych i ich przetworów. Egzamin Państwowy GIJHARS w Warszawie
Nauczyciel akademicki -Adiunkt na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemiczne UTP w Bydgoszczy w Zakładzie Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego.
Założyciel i wykładowca w Instytucie Sadkiewicza- CPKZ niepublicznej placówce kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działając w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty.
Uczestnik licznych szkoleń, warsztatów oraz konferencji z zakresu żywienia, piekarstwa, zbóż oraz zdrowia.
Doświadczenie związane z oceną jakości żywności i jej wpływu na zdrowie człowieka zdobywał w czasie dwudziestu pięciu lat pracy praktycznej z przemysłem i współpracy z naukowcami z uczelni wyższych.
W Instytucie udziela indywidualnych konsultacji żywieniowych, a we własnym profesjonalnym studio kulinarnym pokazuje jak przygotować je w sposób zdrowy i bezpieczny wg programu autorskiego:
Matka natura a Ortho –kuchnia wg. Sadkiewicza
Zachęcam i do zobaczenia w
- Instytucie Sadkiewicza ul. Startowa 2, w Bydgoszczy
Telefon kontaktowy: +48 52 365 05 10
e-mail:jozefsadkiewicz@gmail.com
Mistrz piekarski Józef Ziółkowski – Jak mało kto zna piekarstwo od podszewki. Jako wieloletni właściciel piekarni doświadczył problemów zarówno technologicznych jak i organizacyjnych. Przez wiele lat działał w Stowarzyszeniu Piekarzy RP, szkolił uczniów i nauczycieli zawodu. Dał się poznać jako osoba otwarta, chętnie zdradzająca proste choć nie zawsze oczywiste działania technologiczne sprzyjające jakości i ekonomii produkcji pieczywa. Przez wiele lat wdrażał prawidłowe prowadzenie procesów kwasowych przy produkcji pieczywa w piekarniach na terenie Polski i krajów ościennych. Zamiłowanie do dobrego pieczywa żytniego zaszczepił nawet w Wielkiej Brytanii. Poznał rynki piekarskie wielu krajów, nawet tak odległych jak Chiny. Obecnie z niegasnącą pasją oddaje się działaniom szkoleniowym w zakresie piekarstwa, widzi wszystko co można udoskonalić, zmienić, poprawić, aby było smacznej, zdrowiej i zyskowniej.