Skip to main content

Kurs przeznaczone jest TYLKO dla grup zorganizowanych

promujących jakość i tradycję produktów regionalnych

oraz Pań z Koła Gospodyń wiejskich.

Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze

Szkolenia do grup zorganizowanych!!!

Poznasz metody oceny i produkcji tradycyjnego pieczywa ze zbóż i upraw EKO

W roli głównej ziarno ze starych odmian i mąka pszenna z płaskurki, samopszy oraz żyta z upraw EKO.

Szkolenie prowadzone jest w certyfikowanej piekarni EKO.

Co tu dużo mówić! Jak chcesz:

  • Poznać  TOWAROZNAWSTWO i sposoby oceny  jakość mąki EKO na chleb.
  • Poznać metody rozpoznawania JAKOŚCI technologicznej ziarna EKO i jego przeznaczenia na mąk.
  • Poznać metody produkcji kwasów piekarskich z mąki żytniej EKO.
  • Poznać metody produkcji ciasta tradycyjnego EKO.
  • Poznać metody produkcji ciasta na podmłodach.
  • Zachęcamy!

 

Zachęcamy osoby i grupy, które samodzielnie na codzień wypiekają w domowych warunkach tradycyjne pieczywo EKO.

Tematyka szkolenia:

  • Towaroznawstwo surowców piekarskich ze zbóż ekologicznych.
  • Metody wytwarzania kwasów żytnich fermentacji mlekowej.
  • Sposoby interpretacji schematów technologicznych produkcji kwasów oraz wykorzystanie ich do obliczeń ilościowych i kontroli parametrów procesu.
  • Przygotowanie surowców.
  • Nauka samodzielnego prowadzenia kwasów piekarskich.
  • Teoretyczne i praktyczne poznanie metod kontroli parametrów w piekarni EKO podczas procesu wytwarzania kwasów.
  • Samodzielne sporządzanie ciast na wytworzonych kwasach oraz wypieki pieczywa ze zbóż ekologicznych.
  • Nauka techniki sporządzania kęsów ciast pszennych, żytnich i mieszanych ze zbóż ekologicznych.
  • Ocena wyników badania kwasów i ciasta oraz pieczywa w laboratorium.
  • Nauka wypieków pieczywa ze zbóż ekologicznych.

Udostępniamy materiały szkoleniowe, filmy  na platformie e-learningowej: www.edubake.pl ( dostęp 24 na dobę)

Kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego ukończenie szkolenia. Dokumenty są sygnowane przez Instytut Sadkiewicza CPKZ – Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego, które jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty. 

W cenie: surowce, dostęp do platformy e-learningowej 24 /dobę, materiały szkoleniowe.

(nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)

Zachęcamy do szkoleń
więcej inf. pod nr tel 52 365 05 10,

JUŻ DZIŚ ZAREZERWUJ – SZKOLENIE dla Twojej grupy I CZAS WYŁĄCZNIE DLA SIEBIE!

Tematyka poruszana na warsztatach:

  • Czy chleb nam szkodzi ? Fakty, a może mity!
  • TOWAROZNAWSTWO mąki z upraw EKO !
  • Co z tym typem mąki ? Która najlepsza na wypieki typ 2000, 1850, 500 a może 400 !?
  • Jak czytać etykietę w sklepie z opisem mąki!
  • Jaką mąkę użyć na chleb, krakersy, a którą tylko na naleśniki !
  • Z glutenem czy bez ?
  • Z kwasem, czy z zakwasem?.Metody produkcji domowego kwasu piekarskiego na naturalnych procesach fermentacji mlekowejz mąki żytniej EKO.
  • Metody produkcji ciasta tradycyjnego i upraw EKO.
  • Czy woda mawpływ na jakość pieczywa ?
  • Produkcja ciasta z drożdżami czy bez ? Fakty i mity.
  • Techniki sporządzania kęsów ciastpszennych, żytnich i mieszanych ze zbóż ekologicznych.
  • Pokaz wypieku pieczywa EKO.
  • Jak bazując na własnych zmysłach dokonać oceny pieczywa?
  • Poznaj szybką i tanią metodęoceny organoleptycznej!

Kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego ukończenia szkolenia. Dokumenty są sygnowane przez Instytut Sadkiewicza CPKZ – Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego, które jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty.

Szkolenie 1– dniowe (7 godz. zajęć praktycznych)
limitowana ilość miejsc max: 25 osób

Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze
Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze
Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze
Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze

Warsztaty odbywają się 2 etapowo i poprzedzone są:

Zajęciami teoretycznymi oraz zajęciami praktycznymi w profesjonalnych laboratoriach kontroli jakości i piekarni.

*Kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego podniesienie kwalifikacji. Dokumenty są sygnowane przez Instytut Sadkiewicza CPKZ – Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego, które jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty. 

Na zakończenie uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia szkolenia.

W cenie: surowce, dostęp do platformy e-learningowej 24 /dobę, materiały szkoleniowe.

(nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)

Zapytaj o ofertę

    Kalendarz spotkań

    Sorry, No more event to show