Skip to main content

„Zanim urośnie pomyśl o badaniu”- szkolenie w zakresie kontroli jakości zbóż

  • Instytut Sadkiewicza CPKZ
  • 6 grudnia 2022
  • wtorek, 9:00 do 16:00
  • DR Józef Sadkiewicz
  • 48523650520

Contact event manager

1 2 3 4

Tickets details

    View cart
    Thank you Kindly

    „Zanim urośnie pomyśl o badaniu”- szkolenie w zakresie kontroli jakości zbóż

    Instytut Sadkiewicza CPKZ

    wtorek, 9:00 do 16:00
    6 grudnia 2022

    000000

    Prof.dr hab.inż.Kazimierz Sadkiewicz

    Organizer's other events

    „Zanim urośnie pomyśl o badaniu”- szkolenie w zakresie kontroli jakości zbóż

    Instytut Sadkiewicza CPKZ

    wtorek, 9:00 do 16:00
    6 grudnia 2022

    PRINT

    Jesteś właścicielem skupu zbóż? Pracujesz ze zbożem? Chcesz zdobyć umiejętności pozwalające na kontrolę jakości zboża które posiadasz? A może zastanawiasz jak zidentyfikować zanieczyszczenia lub szkodniki?

    Prof. dr hab. inż. Kazimierz Sadkiewicz oraz mgr inż. Katarzyna Delik

    Niezależnie od tego czy dopiero zaczynasz czy potrzebujesz rozszerzyć swoją wiedzę zapraszamy na szkolenie, w trakcie którego poznasz charakterystykę zbóż i nauczysz się interpretować wyniki badań. Dowiesz się jak przechowywać zboże aby uniknąć pogorszenia jego jakości. Zdobędziesz wiedzę jakie szkodniki mogą w nim występować, jak je zidentyfikować i jak zapobiegać ich występowaniu.

    Warsztaty pozwolą ci poznać metodykę pobierania próbek zbóż i sposoby jego badania zgodnie z obowiązującymi normami. Proponujemy między innymi zapoznanie się ze sposobem wykonywania analiz:

    • gęstości ziarna wg PN-ISO-7971
    • masy doczyszczonego ziarna zbóż oraz zanieczyszczeń i szkodników wg PN-R-74015
    • masy tysiąca ziaren wg PN-68/R-74017
    • szklistości ziarna pszenicy i jęczmienia wg PN-70/R-74008
    • wilgotności zbóż, rzepaku, nasion wg PN-ISO-712
    • wyrównania oraz celności ziarna wg PN-R 74110
    • oznaczanie Besatz wg PN-EN 15587
    • badanie ilości i jakości glutenu  PN-A74043-2
    • badanie rozpływalności glutenu  PN-A74043
    • badanie liczby opadania – ilości enzymów PN-ISO 3093

    A może interesują cię jeszcze inne badania? Jeśli tak zachęcamy do kontaktu. Dostosujemy tematykę warsztatów do twoich potrzeb.

    PODCZAS SZKOLENIA ZAPEWNIAMY

    • Przekazanie szczegółowej wiedzy z tematyki badania zbóż
    • Możliwość przeprowadzenia oznaczeń w profesjonalnym laboratorium pod okiem specjalistów
    • Materiały dydaktyczne i biurowe
    • Fartuch na czas szkolenia
    • Przerwę kawa-herbatę
    • Certyfikat ukończenie szkolenia

    Zachęcamy

     

     

    ZAPISZ SIĘ NA SZKOLENIE:

    • Prezentacja pieczywa ozdobnego: kształty, formy oraz przykłady zastosowań itp.Dziś kręci piekarzy, giełdę, jaki i domowych pasjonatów. Do „tanga trzeba dwojga”, czyli współpracy nauki i praktyki, aby nie przeholować z fortyfikacją (ulepszaniem) i zagwarantować jakość i zdrowotność.
    Błyszcząca, chrupiąca skórka i pyszny miękisz! Oprócz oczywistych korzyści dla zdrowia, pieczenie chleba przynosi również relaks i fascynację wynikiem, gdyż każdy wypiekany chleb jest nieco inny.
    Zapewniamy, że pieczenie chleba to fascynująca umiejętność. Za każdym razem, gdy pracujesz nad własnym ciastem, zastanawiasz się “Jak będzie tym razem?”. Teraz jest Twój czas na naukę.

    “Praktyka jest najlepszym Nauczycielem” jak mawiał słynny filozof Cyceron.

    Młynki laboratoryjne

    PODCZAS SZKOLENIA ZAPEWNIAMY:

    • Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt
    • Surowce niezbędne podczas szkolenia
    • Materiały dydaktyczne i biurowe
    • Fartuch na czas szkolenia
    • przerwę kawa-herbatę, dostępne w lobby
    • Certyfikat ukończenie szkolenia

    PROSIMY O ZABRANIE:

    • Wygodnego obuwia
    • Kitla lub czarnego / białego t-shirtu

     

    UWAGA – JEŚLI NIE ZBIERZE SIĘ MINIMALNA LICZBA UCZESTNIKÓW NA 7 DNI PRZED DATĄ SZKOLENIA, MOŻE ONO ZOSTAĆ ODWOŁANE LUB PRZENIESIONE NA INNY TERMIN.

    Miejsce warsztatów: Instytut Sadkiewicza ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz
    Trenerzy: Prof. dr hab inż.Kazimierz Sadkiewicz, dr Józef Sadkiewicz, mgr. inż Katarzyna Delik
    Szkolenie odbywa się:  od godz. 9:oo – 16:oo
    Poziom szkolenia: zaawansowany oraz dla pasjonatów

     

    ♦ chcących uzupełnić i poszerzyć informację praktyczne i teoretyczne

    Dr nauk rolniczych (Rozprawa doktorska na Wydziale Biotechnologii i Rolnictwa Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy -wcześniej ATR).

    Myśliwy członek PZŁ z wieloletnim stażem i doświadczeniem- posiada uprawnienia selekcjonerskie.

    Rzeczoznawca (próbobiorca) w zakresie pobieranie próbek dziczyzny. Egzamin Państwowy GIJHARS w Warszawie

    Specjalista ds. żywienia klinicznego i dla sportowców (ukończył studia podyplomowe w zakresie żywienia klinicznego, zbiorowego oraz wspomagania żywieniowego w aktywności ruchowej w sporcie i rekreacji na UMK w Toruniu Collegium Medicum w Bydgoszczy -Wydział Nauk o Zdrowiu).

     

    Zielarz- fitoterapeuta ( ukończył studia podyplomowe w zakresie Rośliny lecznicze-pozyskiwanie i zastosowanie w fitoterapii i dietetyce”na  Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii.na UTP  w Bydgoszczy)

    Magister wychowania fizycznego –studia na Akademii Wychowania Fizycznego w Gdańsku.

    Rzeczoznawca (próbobiorca)- w zakresie pobieranie próbek pieczywa oraz ziarna zbóż, nasion roślin oleistych i ich przetworów. Egzamin Państwowy GIJHARS w Warszawie

    Nauczyciel  akademicki -Adiunkt na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemiczne UTP w Bydgoszczy w Zakładzie Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego.

     

    Założyciel i wykładowca w Instytucie Sadkiewicza- CPKZ niepublicznej placówce kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działając w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty. 

     

    Uczestnik licznych szkoleń, warsztatów oraz konferencji z zakresu żywienia, piekarstwa, zbóż oraz zdrowia.

     

    Doświadczenie związane z oceną jakości żywności i jej wpływu na zdrowie człowieka zdobywał w czasie dwudziestu pięciu lat pracy praktycznej z przemysłem i współpracy z naukowcami z uczelni wyższych.

    W Instytucie udziela indywidualnych konsultacji żywieniowych, a we własnym profesjonalnym studio kulinarnym  pokazuje jak przygotować je w sposób zdrowy i bezpieczny wg programu autorskiego:

    Matka natura a Ortho –kuchnia wg. Sadkiewicza

     

    Zachęcam i do zobaczenia w

    • Instytucie Sadkiewicza ul. Startowa 2,  w Bydgoszczy

    Telefon kontaktowy: +48 52 365 05 10

    e-mail:jozefsadkiewicz@gmail.com