- Instytut Sadkiewicza CPKZ
- 2024-12-09 9:00 do 2024-12-10 17:00
- DR Józef Sadkiewicz
- 48523650520
Contact event manager
Tickets details
- szkolenie 18-19 11 2024 6 remaining
2000zł2,000.00zł
Szkolenie z zakresu pobierania prób, magazynowania i kontrola jakości zbóż
Instytut Sadkiewicza CPKZ
2024-12-09 9:00 do 2024-12-10 17:00
9 grudnia 2024
000000
Szkolenie z zakresu pobierania prób, magazynowania i kontrola jakości zbóż
Instytut Sadkiewicza CPKZ
2024-12-09 9:00 do 2024-12-10 17:00
9 grudnia 2024
Jesteś właścicielem skupu zbóż? Pracujesz ze zbożem? Chcesz zdobyć umiejętności pozwalające na kontrolę jakości zboża które posiadasz? A może zastanawiasz jak zidentyfikować zanieczyszczenia lub szkodniki?
Niezależnie od tego czy dopiero zaczynasz czy potrzebujesz rozszerzyć swoją wiedzę zapraszamy na szkolenie, w trakcie którego poznasz charakterystykę zbóż oraz nauczysz się interpretować wyniki badań. Dowiesz się jak przechowywać zboże aby uniknąć pogorszenia jego jakości. Zdobędziesz wiedzę jakie szkodniki mogą w nim występować, jak je zidentyfikować i jak zapobiegać ich występowaniu.
Warsztaty pozwolą Państwu poznać metodykę pobierania próbek zbóż i sposoby jego badania zgodnie z obowiązującymi normami. magazynowania i kontroli jakości zbóż
Zakres tematyczny: szkolenia 2 dniowego
PRZECHOWYWANIE ZIARNA ZBÓŻ: normy i zalecenia informacje podstawowe.
PRZECHOWYWANIE ZIARNA ZBÓŻ I ROŚLIN STRĄCZKOWYCH: Ogólne zalecenia
dotyczące składowania ziarna, praktyczne zalecenia, sprawdzanie porażenia przez szkodniki.
PRZECHOWYWANIE ZIARNA ZBÓŻ: w magazynach płaskich, wymagania dla budynków
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ROZWÓJ OWADÓW I ROZTOCZY: otoczenie budynku,
podłogi/posadzki, ściany, dach itp.
WYPOSAŻENIE MAGAZYNÓW: M.IN.: wialnie , suszarnie ,, „napowietrzacze”– napowietrzanie
podłogowe z blach płaskich lub napowietrzanie rurowe teleskopowe poziome lub pionowe ,
sondy do pobierania prób.
URZĄDZENIA DO MONITOROWANIA WARUNKÓW PRZECHOWYWANIE: sondy, zgłębniki,
termometry, higrometry, pomiary, temperatury i wilgotności etc.
ZBOŻA CHARAKTERYSTYKA ZBÓŻ: Cechy organoleptyczne (kolor, zapach, masa 1000 ziaren),
Znaczenie gospodarcze-przeznaczenie wybranych zbóż: PSZENICA (Tryticum) ŹYTO (Secale) JĘCZMIEŃ
(Hordeum) OWIES (Avena) PSZENŻYTO (Triticale) KUKURYDZA (Zea mays) PROSO (Panicum ) GRYKA
(Fagopyrum esculentum) .
ZANIECZYSZCZENIA W ZBOŻACH: Zanieczyszczenia zbóż: mikotoksyny i metale ciężkie, pestycydy:
Rozporządzenia (WE), Regulacje, Najwyższe dopuszczone poziomy, Zagrożenia dla bezpieczeństwa i zdrowia (
informacje ogólne).
SZKODNIKI MAGAZYNOWE w zbożach na wybranych przykładach: Wołek zbożowy, Trojszyk ulec, Mól
ziarniak, Mól ziarniak, Mklik mączny, Rozkruszek.
ZIARNO ZBÓŻ I PRZETWORY ZBOŻOWE POBIERANIE PRÓBEK: Definicje: partia, pobieranie
próbek, próbka pierwotna, próbka ogólna, próbka laboratoryjna, Homogenizacja, produkt w opakowaniu, błąd
pobierania próbek.
ETAPY POBIERANIA PRÓBEK: Pobranie próbek pierwotnych w określonej liczbie, Tworzenie próbki
ogólnej, Homogenizacja próbki ogólnej, Redukcja próbki ogólnej do próbki laboratoryjnej.
SPRZĘT I PRZYBORY DO POBIERANIA PRÓBEK: mechaniczne lub ręczne:
METODY POBIERANIA PRÓBEK- POBIERANIE PRÓBEK Z PARTII PRODUKTÓW LUZEM W
PRZEPŁYWIE URZĄDZENIA na wybranych przykładach: (próbnik poprzeczny strumieniowy, próbnik
poprzeczny cylindryczny, próbnik poprzeczny cylindryczny, urządzenia próbnik strumieniowy wahadłowy typu
ślimakowego, próbnik obrotowy stożkowy, próbnik czerpakowy).
POBIERANIE PRÓBEK Z PARTII STATYCZNYCH LUZEM: schemat poboru próbki (siatka, koperta: 3, 5,
8, 25) dla ładunków „jednoczęściowych” np. wywrotka, naczepa, dla ładunków w zestawie samochód ze skrzynią
i przyczepą.
MASA PRÓBKI LABORATORYJNEJ pobieranie próbek ziarna w przepływie mechanicznie lub ręcznie:
masa próbki pierwotnej, liczba min próbek pierwotnych, liczba min próbek laboratoryjnych, masa próbki
laboratoryjnej od innych badań.
POBIERANIE PRÓBEK Z PARTII STATYCZNYCH ZIARNA LUZEM ORAZ ŚRODKÓW
TRANSPORTU (naczepa, samochód, cysterna, wagon) lub magazynów płaskich: wielkość partii lub partii
częściowej, masa próbki pierwotnej, liczba min próbek pierwotnych- ilość punktów, minimalna masa próbki
laboratoryjnej do oznaczania subst. skażących, masa próbki laboratoryjnej od innych badań.
POBIERANIE PRÓBEK Z PARTII W PRZEPŁYWIE przetworów zbożowych i innych produktów
zbożowych: masa próbki pierwotnej, liczba min próbek pierwotnych, liczba min próbek laboratoryjnych, masa
próbki laboratoryjnej od innych badań.
PRÓBKA LABORATORYJNA: Homogenizacja próbki przed jej rozdzieleniem, Rozdzielenie próbki ogólnej,
Metoda formowania stożka i podziału na ćwiartki, Rozdzielacze: np. krzyżak, wieloszczelinowe, stożkowe,
mechaniczne obrotowe.
SPOSOBY KONSERWACJI ZIARNA: czyszczenie, przesiewanie, suszenie, schładzanie, przewietrzanie.
PRZECHOWYWANIE ZIARNA ZBÓŻ normy i zalecenia inf. podstawowe. Ogólne zalecenia dotyczące
składowania ziarna, praktyczne zalecenia, sprawdzanie porażenia przez szkodniki. Przechowywanie ziarna zbóż: w
magazynach płaskich, wymagania dla budynków
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ROZWÓJ OWADÓW I ROZTOCZY: otoczenie budynku,
podłogi/posadzki, ściany, dach itp.
ZBOŻA WYMAGANIA JAKOŚCIOWE: Wymagania jakościowe poszczególnych gatunków zbóż określane
przez normy oraz Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
METODYKA BADAŃ JAKOŚCI ZBÓŻ: Obowiązujące normy określające zakres i metodykę badań zbóż.
WILGOTNOŚĆ: Metodyka oraz zastosowanie rutynowej metody odwoławczej do oznaczenia wilgotności zbóż.
Oznaczenie wilgotności dla rozdrobnionego ziarna zbóż, całego ziarna kukurydzy, nasion roślin bobowatych.
OZNACZENIE ZANIECZYSZCZEŃ: Omówienie metodyki wykonywania oznaczenia przy użyciu sit ręcznych
oraz separatora mechanicznego, dobór odpowiednich sit. Określenie zawartości ziarna doczyszczonego,
( zbóż, kukurydzy, bobowatych ) zanieczyszczeń oraz szkodników.
OZNACZENIE BESATZ: Sprzęt i przygotowanie próbki do analizy. Identyfikacja i klasyfikacja uszkodzeń
ziarna. Wyrażanie wyników oznaczenia. W tym identyfikacja wszystkich składników próbki innych niż ziarna
zboża podstawowego m.in.: zanieczyszczenia ziarnowe, ziarna poślednie, nasiona obce, ziarna niezdrowe itd..
Dopuszczalne zakresy wartości.
NASIONA TOKSYCZNE I SZKODLIWE: Identyfikacja najczęściej spotykanego materiału obcego w zbożu.
Klasyfikacja nasion toksycznych i szkodliwych. Dopuszczalne ilości.
SZKLISTOŚĆ ZIARNA: Wstępne określenie jakości ziarna pszenicy i jęczmienia na podstawie zawartości
ziaren szklistych i mączystych. Metodyka badania i interpretacja wyników.
GESTOŚĆ ZIARNA W STANIE ZASYPOWYM ZWANEJ MASĄ HEKTOLITROWĄ: Metodyka wykonania
oznaczenia. Manualne automatyczne, mechaniczne elektroniczne przyrządy pomiarowe do oznaczania masy
hektolitrowej. Interpretacja wyników oznaczenia gęstości zbóż (pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta).
WYRÓWNANIA ORAZ CELNOŚĆ: Metodyka wykonania oznaczenia celności i wyrównania jęczmienia
browarnego oraz jęczmienia i owsa do przetwórstwa. Wyrażanie wyników.
MASA TYSIĄCA ZIAREN: Wykonanie badania. Ocena jakości ziarna pod kątem materiału siewnego na
podstawie masy tysiąca ziaren.
METODY ROZDRABNIANIA ORAZ BADANIA ORGANOLEPTYCZNE ŚRUTY.
LICZBA OPADANIA (OZNACZENIE AKTYWNOŚCI ALFA-AMYLAZY): Przygotowanie próbki do badania.
Metodyka wykonania oznaczenia. Interpretacja wyników. Czynniki wpływające na wyniki liczby opadania.
BIAŁKO: Oznaczenie zawartości azotu z przeliczeniem na zawartość białka metodą Kjeldahla. Interpretacja
wyników.
LICZBA OPADANIA (OZNACZENIE AKTYWNOŚCI ALFA-AMYLAZY): Przygotowanie próbki do
badania. Metodyka wykonania oznaczenia. Interpretacja wyników. Czynniki wpływające na wyniki liczby
opadania.
ILOŚĆ I JAKOŚĆ GLUTENU: Przygotowanie próbki. Ocena punktowa stopnia adhezji. Oznaczenie ilości
glutenu mokrego metodą ręczną i mechaniczną. Rozpływalność jak wskaźnik jakości glutenu. Interpretacja
wyników, określenie jakości i przeznaczenia mąki na podstawie wyników.
Interpretacja wyników.
WZÓR ŚWIADECTWA ANALIZY: Zabezpieczanie próbek
Na zakończenie TEST wiedzy: teoretyczny oraz praktyczny
Szkolenie odbywa się od godz 9:00 – 17:00 ( w tym 2 przerwy kawowe oraz przerwa na lunch).
PODCZAS SZKOLENIA ZAPEWNIAMY
- Przekazanie szczegółowej wiedzy z tematyki badania zbóż
- Możliwość przeprowadzenia oznaczeń w profesjonalnym laboratorium pod okiem specjalisty
- Materiały dydaktyczne i biurowe
- Fartuch na czas szkolenia
- Przerwę kawa-herbatę
- Certyfikat ukończenie szkolenia
Zachęcamy
ZAPISZ SIĘ NA SZKOLENIE:
PODCZAS SZKOLENIA ZAPEWNIAMY:
- Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt
- Surowce niezbędne podczas szkolenia
- Materiały dydaktyczne i biurowe
- Fartuch na czas szkolenia
- przerwę kawa-herbatę, dostępne w lobby
- Certyfikat ukończenie szkolenia
PROSIMY O ZABRANIE:
- Wygodnego obuwia
- Białego t-shirtu
UWAGA – JEŚLI NIE ZBIERZE SIĘ MINIMALNA LICZBA UCZESTNIKÓW NA 7 DNI PRZED DATĄ SZKOLENIA, MOŻE ONO ZOSTAĆ ODWOŁANE LUB PRZENIESIONE NA INNY TERMIN.
♦ chcących uzupełnić i poszerzyć informację praktyczne i teoretyczne
Dr nauk rolniczych (Rozprawa doktorska na Wydziale Biotechnologii i Rolnictwa Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy -wcześniej ATR).
Myśliwy członek PZŁ z wieloletnim stażem i doświadczeniem- posiada uprawnienia selekcjonerskie.
Rzeczoznawca (próbobiorca) w zakresie pobieranie próbek dziczyzny. Egzamin Państwowy GIJHARS w Warszawie
Specjalista ds. żywienia klinicznego i dla sportowców (ukończył studia podyplomowe w zakresie żywienia klinicznego, zbiorowego oraz wspomagania żywieniowego w aktywności ruchowej w sporcie i rekreacji na UMK w Toruniu Collegium Medicum w Bydgoszczy -Wydział Nauk o Zdrowiu).
Zielarz- fitoterapeuta ( ukończył studia podyplomowe w zakresie „Rośliny lecznicze-pozyskiwanie i zastosowanie w fitoterapii i dietetyce”na Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii.na UTP w Bydgoszczy)
Magister wychowania fizycznego –studia na Akademii Wychowania Fizycznego w Gdańsku.
Rzeczoznawca (próbobiorca)- w zakresie pobieranie próbek pieczywa oraz ziarna zbóż, nasion roślin oleistych i ich przetworów. Egzamin Państwowy GIJHARS w Warszawie
Nauczyciel akademicki -Adiunkt na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemiczne UTP w Bydgoszczy w Zakładzie Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego.
Założyciel i wykładowca w Instytucie Sadkiewicza- CPKZ niepublicznej placówce kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działając w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty.
Uczestnik licznych szkoleń, warsztatów oraz konferencji z zakresu żywienia, piekarstwa, zbóż oraz zdrowia.
Doświadczenie związane z oceną jakości żywności i jej wpływu na zdrowie człowieka zdobywał w czasie dwudziestu pięciu lat pracy praktycznej z przemysłem i współpracy z naukowcami z uczelni wyższych.
W Instytucie udziela indywidualnych konsultacji żywieniowych, a we własnym profesjonalnym studio kulinarnym pokazuje jak przygotować je w sposób zdrowy i bezpieczny wg programu autorskiego:
Matka natura a Ortho –kuchnia wg. Sadkiewicza
Zachęcam i do zobaczenia w
- Instytucie Sadkiewicza ul. Startowa 2, w Bydgoszczy
Telefon kontaktowy: +48 52 365 05 10
e-mail: marketing@zbpp.com.pl