Skip to main content

Pracownik punktu skupu II etap- specjalista ds. pobierania próbek zbóż i roślin oleistych.

  • Instytut Sadkiewicza CPKZ
  • 2025-04-15 9:00 do 2025-04-16 17:00
  • mgr inż. Katarzyna Delik

Contact event manager

1 2 3 4

Tickets details

  • pracownik punktu skupu II etap 7 remaining
    2200zł 2,200.00zł
View cart
Thank you Kindly

Pracownik punktu skupu II etap- specjalista ds. pobierania próbek zbóż i roślin oleistych.

Instytut Sadkiewicza CPKZ

2025-04-15 9:00 do 2025-04-16 17:00
15 kwietnia 2025

000000

mgr inż. Katarzyna Delik

Organizer's other events

Pracownik punktu skupu II etap- specjalista ds. pobierania próbek zbóż i roślin oleistych.

Instytut Sadkiewicza CPKZ

2025-04-15 9:00 do 2025-04-16 17:00
15 kwietnia 2025

PRINT

Tryb nauki: stacjonarny praktyczny 2 dni (16 godz.)
+
dostęp do materiałów edukacyjnych
na platformie Instytutu Sadkiewicza- e-learningu nauka teoretyczna

Pracownik punktu skupu  II etap – specjalista ds. pobierania próbek zbóż i roślin oleistych.

 

Tryb nauki: stacjonarny praktyczny 2 dni (16 godz.) dostęp do materiałów edukacyjnych na platformie Instytutu Sadkiewicza- e-learningu nauka teoretyczna- 

 

Zakres tematyczny  

ZBOŻA CHARAKTERYSTYKA ZBÓŻ: Cechy organoleptyczne (kolor, zapach, masa 1000 ziaren), Znaczenie gospodarcze-przeznaczenie wybranych zbóż: PSZENICA (Tryticum) ŹYTO (Secale) JĘCZMIEŃ (Hordeum) OWIES (Avena) PSZENŻYTO (Triticale) KUKURYDZA (Zea mays) PROSO (Panicum ) GRYKA (Fagopyrum esculentum) RYŻ (Oryza sativa).

NASIONA ROŚLIN OLEISTYCH I ROŚLIN STRĄCZKOWYCH: Ocena organoleptyczna

OGÓLNE ZASADY POBIERANIA PRÓBEK SPOŻYWCZYCH: Obowiązujące przepisy i normy szczegółowe

ZIARNO ZBÓŻ, ROŚLIN STRĄCZKOWYCH I PRZETWORY ZBOŻOWE POBIERANIE PRÓBEK: Definicje: partia, pobieranie próbek, próbka pierwotna, próbka ogólna, próbka laboratoryjna, Homogenizacja, produkt w opakowaniu, błąd pobierania próbek.

NASIONA OLEISTE POBIERANIE PRÓBEK: Definicje: partia, pobieranie próbek, próbka pierwotna, próbka ogólna, próbka laboratoryjna, Homogenizacja, produkt w opakowaniu, błąd pobierania próbek.

RODZAJE PRÓBEK: Próbka pierwotna- jednostkowa, Ilość próbek pierwotnych, próbka ogólna, próbka zredukowana, próbka laboratoryjna

ETAPY POBIERANIA PRÓBEK: Pobranie próbek pierwotnych w określonej liczbie, Tworzenie próbki ogólnej, Homogenizacja próbki ogólnej, Redukcja próbki ogólnej do próbki laboratoryjnej.

SPRZĘT I PRZYBORY DO POBIERANIA PRÓBEK: mechaniczne lub ręczne:

METODY POBIERANIA PRÓBEK- POBIERANIE PRÓBEK Z PARTII PRODUKTÓW LUZEM W PRZEPŁYWIE URZĄDZENIA na wybranych przykładach: (próbnik poprzeczny strumieniowy, próbnik poprzeczny cylindryczny, próbnik poprzeczny cylindryczny, urządzenia próbnik strumieniowy wahadłowy typu ślimakowego, próbnik obrotowy stożkowy, próbnik czerpakowy)

POBIERANIE PRÓBEK Z PARTII STATYCZNYCH LUZEM: schemat poboru próbki (siatka, koperta: 3, 5, 8, 25) dla ładunków „jednoczęściowych” np. wywrotka, naczepa, dla ładunków w zestawie samochód ze skrzynią i przyczepą.

MASA PRÓBKI LABORATORYJNEJ pobieranie próbek ziarna w przepływie mechanicznie lub ręcznie: masa próbki pierwotnej, liczba min próbek pierwotnych, liczba min próbek laboratoryjnych, masa próbki laboratoryjnej od innych badań.

POBIERANIE PRÓBEK Z PARTII STATYCZNYCH ZIARNA LUZEM ORAZ ŚRODKÓW TRANSPORTU (naczepa, samochód, cysterna, wagon) lub magazynów  płaskich: wielkość partii lub partii częściowej, masa próbki pierwotnej, liczba min próbek pierwotnych- ilość punktów, minimalna masa  próbki laboratoryjnej do oznaczania subst. skażących, masa próbki laboratoryjnej od innych badań.

POBIERANIE PRÓBEK Z PARTII W PRZEPŁYWIE przetworów zbożowych i innych produktów zbożowych: masa próbki pierwotnej, liczba min próbek pierwotnych, liczba min próbek laboratoryjnych, masa próbki laboratoryjnej od innych badań.

POBIERANIE PRÓBEK PRZETWORÓW ZBOŻOWYCH w opakowaniach jednostkowych: Zasady ogólne, Partia oznakowana tym samym symbolem identyfikacyjnym, Opakowania zbiorcze pobierane losowo, Liczba i masa próbek pierwotnych.

PRÓBKA LABORATORYJNA: Homogenizacja próbki przed jej rozdzieleniem, Rozdzielenie próbki ogólnej, Metoda formowania stożka i podziału na ćwiartki, Rozdzielacze: np. krzyżak, wieloszczelinowe, stożkowe, mechaniczne obrotowe.

PRZEPISY OGÓLNE DOTYCZĄCE JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKÓŁÓW ROLNO-SPOŻYWCYCH

ZABEZPIECZANIE PRÓBEK: pakowanie próbki- bezpieczna koperta (SAFETY ENVELOPE)

PRZGOTOWANIE PROTOKOŁU Z POBIERANIA PRÓBEK

RZECZOZNAWCA: nabywanie uprawnień do wykonywania czynności,, nadzór nad wykonywaniem czynności przez rzeczoznawców, skreślenie z rejestru rzeczoznawców

 

2.7. Zawody pokrewne

Osoba zatrudniona w zawodzie Pracownik punktu skupu może rozszerzać swoje kompetencje zawodowe w przyszłości w zawodach pokrewnych:

Nazwa zawodu pokrewnego zgodnie z Klasyfikacją zawodów i specjalności Kod zawodu:

Technik -logistyk kod zawodu 333107

Magazynier-logistyk kod zawodu 432106

Pracownik punktu skupu I etap – specjalista ds. procesów skupu ziarna zbóż.

Pracownik punktu skupu II etap – specjalista ds. pobierania próbek zbóż i roślin oleistych.

Pracownik punktu skupu III etap – specjalista ds. procesów kontroli jakości ziarna zbóż w punktach skupu.

Po ukończeniu I, II oraz III etapu osoba uzyska uprawnienia w zawodzie Pracownik punktu skupu kod zawodu 432104

Dodatkowo po ukończeniu jednodniowego szkolenia przygotowującego do uprawnień rzeczoznawca i zdaniu egzaminu pisemnego i teoretycznego przed Państwową Komisją uczestnik może uzyskać uprawnienia rzeczoznawca (próbobiorca)- w zakresie pobierania próbek ziarna zbóż, nasion roślin strączkowych i ich przetworów oraz w zakresie pobierania próbek nasion oleistych.

 

  1. ZADANIA ZAWODOWE I WYMAGANE KOMPETENCJE

3.1. Zadania zawodowe

Pracownik w zawodzie magazynier w specjalności przechowywanie i magazynowanie ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych wykonuje różnorodne zadania, do których należą w szczególności:

Z1 Przyjmowanie towarów i materiałów do magazynu ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.

Z2 Wydawanie towarów i materiałów z magazynu ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.

Z3 Układanie towarów i materiałów na wyznaczonej powierzchni magazynowej w gospodarstwach rolnych.

Z4 Kompletowanie towarów i materiałów zgodnie z listą kompletacyjną.

Z5 Utrzymywanie czystości i porządku w magazynie przechowywania i magazynowania ziarna zbóż.

 

3.2. Kompetencja zawodowa Kz1: Przyjmowanie i wydawanie towarów i materiałów

z magazynu oraz pobieranie próbek.

Kompetencja zawodowa Kz1: Przyjmowanie i wydawanie towarów i materiałów z magazynu

obejmuje zestaw zadań zawodowych Z1, Z2, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.

3.3. Kompetencja zawodowa Kz2: Magazynowanie i przechowywanie ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.

Kompetencja zawodowa Kz2: Magazynowanie ziarna zbóż obejmuje zestaw zadań zawodowych Z3, Z4, Z5, do realizacji których wymagane są odpowiednie zbiory wiedzy i umiejętności.

3.4. Kompetencje społeczne Ks.

Pracownik w zawodzie magazynier powinien posiadać kompetencje społeczne niezbędne do prawidłowego i skutecznego wykonywania zadań zawodowych.

W szczególności pracownik jest gotów do:

  • Postępowania zgodnie z przyjętymi procedurami, regulaminami i przepisami prawa w zakresie prowadzenie gospodarki magazynowej w specjalności przechowywanie i magazynowanie ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.
  • Ponoszenia odpowiedzialności za skutki podejmowanych działań wpływających na bezpieczeństwo i zdrowie współpracowników.
  • Ponoszenia odpowiedzialności za powierzone narzędzia, urządzenia wykorzystywane w pracy w magazynie przechowywania ziarna zbóż.
  • Wykonywania pracy samodzielnie z wykorzystaniem narzędzi magazynowych.
  • Podejmowania współpracy w zespole.
  • Oceniania swoich działań związanych z wykonywaniem czynności magazynowych.
  • Dbania o porządek na stanowisku pracy magazyniera.
  • Doskonalenia kompetencji zawodowych związanych z technikami magazynowania- i przechowywania ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.
  • Rozwiązywania problemów w sytuacjach trudnych i stresujących występujących podczas

przygotowywania magazynu do przyjęcia towaru oraz podczas jego przyjmowania.

  • Kierowania się zasadami zgodnymi z etyką zawodową oraz normami przyjętymi w środowisku pracy.

Wiadomości ogólne

  • Instytut-Sadkiewicza Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego w Bydgoszczy jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty.
  • Zaświadczenie o wpisie do ewidencji szkół nr 5/12 wydane przez Prezydenta Miasta Bydgoszczy.
  • Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych Wojewódzki Urząd Pracy w Toruniu pod numerem ewidencyjnym 04/00119/2022.
  • Instytut Sadkiewicza CPKZ od 2009 roku organizuje, kursy podnoszące kwalifikacje zawodowe. Wszystkie pomieszczenia posiadają odbiór i zaświadczenia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Bydgoszczy do prowadzenia działalności: decyzja NR NHŻ. 1192.2014oraz w sprawie warunków sanitarno–higienicznych w pomieszczeniach przeznaczonych na prowadzenie zajęć szkoleniowych, dydaktycznych w tut. Zakładzie – 5505.2.2.2014. Szkołą zarządzana jest przez podmiot – ZBPP sp. z o.o. w Bydgoszcz Nip: 5451796036 wpisany do rejestru KRS.

Słuchacze po zaliczeniu testów teoretycznych i praktycznych otrzymują:

Zaświadczenie MEN ukończenia szkolenia Pracownik punktu skupu 432104 – specjalista ds. pobierania próbek zbóż i roślin oleistych. oraz 2 dyplomy w języku polskim i angielskim.

Forma szkolenia i oznaczenia skrótów:

(H) Nauczanie hybrydowe: łączy w sobie tradycyjne metody nauczania z metodami cyfrowymi. Polega na tym, że uczniowie częściowo mają zajęcia prowadzone stacjonarnie (ST) w budynku szkolnym, a częściowo uczą się samodzielnie w domu na bazie materiałów elektronicznych zapewnionych przez nauczycieli.

(ST) Nauczanie stacjonarne: Instytut Sadkiewicza CPKZ, ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz

(E) E-learning na platformie Instytutu-Sadkiewicza: forma nauki wykorzystująca technologie cyfrowe, w szczególności internet, do przekazywania wiedzy i umiejętności.  Kursant otrzymuje odpowiednie dane do logowania oraz materiał z zajęć oraz materiały dydaktyczne. Zyskuje także dostęp do bazy, w której są pre-testy w celu sprawdzenia stanu wiedzy oraz testy na zaliczenie modułów i postępu wiedzy. Dostęp do platformy e-learning jest możliwy przez czas nauko o każdej porze dnia i nocy. W tym czasie korzystanie z kursu może się odbywać za pomocą laptopa, tableta czy smartfona.

Dlaczego Instytut-Sadkiewicza CPKZ w Bydgoszczy?

  • Małe kameralne grupy- max 7 osób
  • Własne profesjonalne pracownie zawodowe
  • Nowoczesne pomoce dydaktyczne i specjalistyczny sprzęt renomowanych firm z branż medycznych
  • Wykładowcy praktycy i egzaminatorzy
  • Przyjazna atmosfera nauki – kształcimy z sercem i z pasją!
  • Przerwy kawowe i poczęstunek podczas zajęć.

Jak prowadzimy szkolenia w Instytucie:

  • Umiejętności praktyczne– największy nacisk kładziemy na praktykę w profesjonalnych pracowniach. Po każdym spotkaniu zdobywasz nowe umiejętności, które od razu możesz wprowadzić w pracy.
  • Kompleksowo – otrzymasz dostęp do nagrania ze szkolenia na platformie e-learningowej, materiały PDF, testy sprawdzające oraz skrypty do modułu
  • Kompletnie – dbamy tak o przekazanie, jak i sprawdzenie wiedzy i umiejętności testy i quiz na koniec każdego modułu-panelu.
  • Wiedze praktyczną

Podsumowując, adresatami szkolenia są osoby zainteresowane pogłębieniem wiedzy i zdobyciem umiejętności w zakresie procesów magazynowania ziarna zbóż w gospodarstwach rolnych.

(nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)

Zachęcamy do szkoleń!

 

 

Młynki laboratoryjne

PODCZAS SZKOLENIA ZAPEWNIAMY:

  • Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt
  • Surowce niezbędne podczas szkolenia
  • Materiały dydaktyczne i biurowe
  • Fartuch na czas szkolenia
  • przerwę kawa-herbatę, dostępne w lobby
  • Certyfikat ukończenie szkolenia

PROSIMY O ZABRANIE:

  • Wygodnego obuwia
  • Białego t-shirtu

 

UWAGA – JEŚLI NIE ZBIERZE SIĘ MINIMALNA LICZBA UCZESTNIKÓW NA 7 DNI PRZED DATĄ SZKOLENIA, MOŻE ONO ZOSTAĆ ODWOŁANE LUB PRZENIESIONE NA INNY TERMIN.

Miejsce warsztatów: Instytut Sadkiewicza ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz
Trenerzy:  mgr inż Katarzyna Delik, dr Józef Sadkiewicz, 
Szkolenie odbywa się:  od godz. 9:oo – 17:oo
Poziom szkolenia: zaawansowany oraz dla pasjonatów

 

♦ chcących uzupełnić i poszerzyć informację praktyczne i teoretyczne

Zachęcam i do zobaczenia w

  • Instytucie Sadkiewicza ul. Startowa 2,  w Bydgoszczy

Telefon kontaktowy: +48 52 365 05 10

e-mail: marketing@zbpp.com.pl