Skip to main content

Nowość indywidualne zajęcia 1/1 : Ocena jakości ziarna i przechowywanie zbóż- umów się na termin szkolenia

  • Zakład Badawczy Przemysłu Piekarskiego Sp. z o.o.
  • 7 września 2020
  • poniedziałek, 9:00 do 17:00
  • DR Józef Sadkiewicz
  • 48523650520

Contact event manager

1 2 3 4
Thank you Kindly

Nowość indywidualne zajęcia 1/1 : Ocena jakości ziarna i przechowywanie zbóż- umów się na termin szkolenia

ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz

poniedziałek, 9:00 do 17:00
7 września 2020

000000

Prof.dr hab.inż.Kazimierz Sadkiewicz

Organizer's other events

Nowość indywidualne zajęcia 1/1 : Ocena jakości ziarna i przechowywanie zbóż- umów się na termin szkolenia

ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz

poniedziałek, 9:00 do 17:00
7 września 2020

PRINT

Nowość!!! KUP SZKOLENIE  i ustal indywidualny termin szkolenia 1/1 lub 2/1 z działem szkoleń.

Poznaj najnowsze technologie i metody badawcze stosowane w punktach skupu.

Szkolenie -2 dniowe w ustalonym indywidualnie terminie

Poziom zaawansowany, podnoszący kwalifikacje zawodowe.

Szkolenie przeznaczone jest dla ekologów i pracowników laboratoriów kontroli jakości: w punktach skupu zboża i w młynach m.in. EKO i BIO,  oraz dla nauczycieli i studentów chcących podnieś swoje kwalifikacje zawodowe.

Tematyka poruszana na warsztatach:

Tematy szkolenia:

  1. Zboża – charakterystyka rodzajów zbóż.

  2. Wstępna ocena jakości zbóż.
  3. Ocena organoleptyczna jakości przechowywanego ziarna z uwzględnieniem następujących zagadnień:

  4. a) Sposoby przeprowadzenia oceny organoleptycznej;

  5. b) Cechy organoleptyczne ziarna prawidłowo przechowywanego (wygląd, smak, zapach etc.);

  6. c) Wpływ okresu przechowywania na wygląd i wartość technologiczną ziarna;

  7. e) Organoleptyczna identyfikacja zanieczyszczeń oraz szkodników zbożowych

  8. f) Na jakie miejsca zwrócić szczególna uwagę w trakcie kontroli w celu wykrycia obecności szkodników.

  9. Interpretacja wyników badań jakościowych wykonanych w laboratorium.

  10. Na co zwrócić szczególna uwagę dokonując interpretacji wyników.

Metody analizy do oznaczania jakości zbóż. Ocena i analiza:

  • badanie ilości i jakości glutenu w mące PN-A74043-2

  • badanie liczby opadania w ziarnie i mące – ilości enzymów PN-ISO 3093

  • gęstości ziarna wg PN-ISO-7971

  • masy doczyszczonego ziarna zbóż oraz zanieczyszczeń i szkodników wg PN-R-74015

  • masy tysiąca ziaren wg PN-68/R-74017

  • szklistości ziarna pszenicy i jęczmienia – PN-70/R-74008

  • wilgotności zbóż, rzepaku, nasion – PN-ISO-712

  • wyrównania oraz celności ziarna- PN-R 74110

Na zakończenie uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia szkolenia.

Ilość miejsc ograniczona z racji zajęć indywidualnych i nauki samodzielnej:

 **(istnieje możliwość zorganizowania indywidualnych szkoleń 1-1, 2-1 na odrębnych warunkach umowy)

W cenie: surowce, materiały szkoleniowe oraz mnóstwo pozytywnej energii.

*Kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu ukończenia szkolenia. Dokumenty są sygnowane przez Instytut Sadkiewicza CPKZ – Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego, który jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty. 

Dlaczego praktyczna nauka u nas jest opłacalna?

Zatrudniamy wybitnych specjalistów.
Posiadamy 52 lata doświadczeń.
Cenimy jakość, dlatego liczba uczestników jest ograniczona do niezbędnej ilości.

Jesteśmy praktykami, łączymy wiedzę z praktyką.

(nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)

Zachęcamy do szkoleń
więcej inf. pod nr tel 52 365 05 10,