Event details
- Instytut Sadkiewicza CPKZ
- 23 czerwca 2020
- wtorek, 9:00 do 17:00
- DR Józef Sadkiewicz
- 48523650520
Contact event manager
2 dniowe szkolenie-„Jagnięcina-Baranina-Rodzima rasa” Rozbiór na elementy kulinarne i wykorzystanie z Polskich ras rodzimych -Wrzosówka
Instytut Sadkiewicza CPKZ
wtorek, 9:00 do 17:00
23 czerwca 2020
000000
2 dniowe szkolenie-„Jagnięcina-Baranina-Rodzima rasa” Rozbiór na elementy kulinarne i wykorzystanie z Polskich ras rodzimych -Wrzosówka
Instytut Sadkiewicza CPKZ
wtorek, 9:00 do 17:00
23 czerwca 2020
Warsztaty – „Jagnięcina-Baranina-Rodzima rasa” – efektywne wykorzystanie potencjału
hodowlanego rodzimych ras:
z elementami rozbioru, masarstwa, wędliniarstwa, garmażerki dla gastronomii.
Szkolenie 2 dniowe dla osób rozpoczynających swoją przygodę z różnych dziedzin sztuki kulinarnej i masarskiej
Mięso z jagnięciny -polskich ras rodzimych z wolnego wybiegu.
„Jagnięcina, Baranina-Rodzima rasa” – wysoka jakość surowca rodzimych ras w połączeniu z umiejętnością efektywnego przetwarzania tuszek, odwołującego się do tradycji i dziedzictwa kulinarnego stanowić może atut umożliwiający zyskanie przewagi rynkowej. Świadomość tego winna spowodować zainteresowanie gastronomii uczestnictwem i przystąpieniem do systemu jakości „Rodzima Rasa”
Uczestniczymy w programie ochrony Polskich ras rodzimych współpracując z hodowcami, którzy wytwarzają surowiec w hodowli z wolnego wybiegu oraz paszami bez GMO. Hodowcy produkują jagnięcinę-baraninę najwyższej jakości dbając o zdrowie i dobrostan naszych zwierząt.
Celem warsztatów jest:
- Uświadomienie i promocja walorów jakościowych produktów z ras rodzimych i systemu jakości Rasa Rodzima
- Zainteresowanie gastronomii przetwórstwem jagnięciny-baraniny rodzimych ras zwierząt, przekazanie wiedzy o ich zaletach oraz umiejętności przetwarzania;
- Zainicjowanie krótkiego łańcucha dostaw: hodowca – gastronom – konsument w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras.
- Warsztaty skierowane są dla podmiotów gastronomicznych zainteresowanych wprowadzeniem do swej oferty produktów i potraw z rodzimych ras: jagnięcina – merynos polski starego typu i wrzosówka;
- Efektywne i kreatywne wykorzystanie tuszki jagnięcej rasy merynos polski starego typu/wrzosówka w potrawach oraz przetwórstwie garmażeryjnym i wędliniarskim z uwzględnieniem aspektów lokalnej tradycji kulinarnej.
Program warsztatów:
Pierwszy dzień-1
- Rodzime rasy owiec – charakterystyka, walory i atuty.
- Propozycja wykorzystania w lokalnym przetwórstwie, masarstwie jak i gastronomii.
- Wprowadzenie – mięso i przetwory mięsne w żywności najwyższej jakości, promocji produktów regionalnych.
- Prezentacja hodowli w wolnym wybiegu przez Pana Tomasza Mazura, omówienia sposobów żywienia, rozmnażania, pielęgnacji.
- Mięso – skład, wartość odżywcza, jakość i zalety technologiczne mięsa z ras zachowawczych
- Niezbędne zasady postępowania przy uboju warunkujące jakość pozyskiwanego surowca, najczęstsze popełniane błędy, które wpływają na jakość handlową i kulinarną.
- Dojrzewanie mięsa baraniego, jak prawidłowo poprowadzić procesy, zakresy temperatur, dlaczego ważny jest dostęp świeżego powietrza
- Rozbiór i prezentacja elementów tuszki jagnięcej i baraniej z komentarzem dot. walorów kulinarnych z podziałem na elementy masarskie plus rozbiór anatomiczny.
Drugi dzień- 2
- Przyprawy aromatyczne i warzywne- podstawy
- Utrwalanie mięsa: solenie i peklowanie,solanka peklująca sucha,
- Solanka zalewowa i do nastrzyków.
- Peklowanie i dojrzewanie szynek “ala iberyjskie” w całości: okres odpoczynku, suszenie i dojrzewanie, faza Bodega.
- Bejcowanie mięsa: Bejce ziołowe suche lub oliwno-ziołowe, Bejca warzywno-winna,
- Nauka wyrobu białej kiełbasy i innych.
- Nauka odpowiedniego parzenia: kiełbas i szynek.
- Sposoby zabezpieczeniasurowca: pakowanie, mrożenie, przetwory w puszkach i słoikach.
- Metody pasteryzacji surowca: piec, szybkowar etc.
- Wykorzystanie surowca w przetwórstwie garmażeryjnym i wędliniarskim z uwzględnieniem aspektów lokalnej tradycji kulinarnej.
Miejsce warsztatów – Instytut Sadkiewicza Centrum Przyjaznego Kształcenia przy ZBPP sp. z o.o. w Bydgoszczy ul. Startowa 2 tel. 52 365 05 10, fax. 52 365 05 17
Ilość miejsc ograniczona z racji zajęć indywidualnych i nauki samodzielnej:
Liczba miejsc max. tylko: 5 osób
W cenie: surowce, materiały szkoleniowe na platformie www.edubake.pl oraz mnóstwo pozytywnej energii.
*Kurs kończy się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego podniesienie kwalifikacji. Dokumenty są sygnowane przez Instytut Sadkiewicza CPKZ – Centrum Przyjaznego Kształcenia Zawodowego, które jest niepubliczną placówką kształcenia ustawicznego oraz dokształcania i doskonalenia zawodowego działającą w formach pozaszkolnych zgodnie z ustawą o systemie oświaty.
Dlaczego praktyczna nauka u nas jest opłacalna?
Zatrudniamy wybitnych specjalistów.
Posiadamy 50 lata doświadczeń.
Cenimy jakość, dlatego liczba uczestników jest ograniczona do niezbędnej ilości.
Jesteśmy praktykami, łączymy wiedzę z praktyką.
W cenie: surowce, dostęp do platformy e-learningowej 24 /dobę, materiały szkoleniowe.
(nie zabezpieczamy noclegów i dojazdu na szkolenia)
Zachęcamy do szkoleń
więcej inf. pod nr tel 52 365 05 20,