Skip to main content

Bioaktywne koktajle

Nadchodzi wiosenny czas, pogoda za oknem w kratkę, raz zimno, raz ciepło, szalej ciśnienie atmosferyczne, świat roślin zaczyna budzić się z zimowego snu, dotyczy to również nas. Raz senność i zmęczenie materiału, raz przypływ energii z promieniami słońca. Na myśl przychodzi mi stare powiedzenie „cieszy się starzec jak przeżyje marzec”. Dlatego bioaktywne koktajle to moja propozycja dla państwa na te trudne dni, jak i propozycją na każdy dzień roku zwłaszcza dla zdrowia, dla cery, dla dzieci. Wystarczy korzystać z dostępnych surowców w danym sezonie. Co to są bioaktywne koktajle? To napoje powstałe w wyniku miksowania np. owoców z jogurtem, mlekiem, wyciśniętym sokiem, a czasem także z lodem. Z dodatkiem orzechów, zarodków pszennych, otrębów, ze sprawdzonych upraw ekologicznych itp. są wyjątkowo sycące i mogą zastąpić cały posiłek bądź go uzupełniać. Wykorzystanie soków z regionalnych surowców, polskich (jabłek, gruszek, śliwek etc.), warzyw z upraw bio oraz tych, które posiadają europejski znak jakości AOP I AOG Chroniona Nazwa Pochodzenia lub zarejestrowanych w sieci Dziedzictwa Kulinarnego, będą doskonałą propozycją na każdy dzień, zarówno te świeże sezonowe (prosto z drzewa, prosto z krzaka) jak i te mrożone. Przy okazji zakupy pomogą w promocji i rozwoju regionów. Mawiam zawsze „kupuj od sąsiada”, bo jak sąsiedzi będą bogaci, to znaczy, że teren, gdzie mieszkasz będzie bogatszy, a pieniądz nie będzie w „cudzych rękach”. Wróćmy do koktajli. Niezwykle cenne dla naszego zdrowia soki, źródło pierwiastków, mikro i makro elementów, witamin naturalnych poprawią jak i utrzymają nasze zdrowie, wzmocnią odporność naszą i dzieci, spowolnią efekty starzenia, a organizm pozostanie zawsze będzie w dobrej formie. Chciałbym zainspirować Państwa kilkoma przepisami i zasadami wykonania z wykorzystaniem produktów sezonowych, które dostarczą niezbędnych składników odżywczych. Propozycji koktajli jest mnóstwo zarówno na bazie mleka, urzekające wyrafinowanym smakiem, jak i te bezmleczne, dla których spożywanie mleka krowiego nie jest wskazane. Są koktajle na upalne dni, jak i te rozgrzewające zimową porą. Na pewno każdy znajdzie dla siebie propozycję na każdą okazję, a przede wszystkim inspirację. Zachęcam Państwa do poszukiwania również zabawy z koktajlami. Jakie urządzenia potrzebujemy, aby je samodzielnie w domu wykonać?. Proste, tylko blender (mikser), sokowirówka lub wyciskarka do soku, szkło do podania- ekspozycji (w końcu oczy też kupują). To wszystko! Wystarczy teraz wybrane surowce zmiksować razem, aż powstanie gładki płyn, przelać do szklanki i koktajl gotowy. Miksowane koktajle na bazie mleka tzw. „shaki” mleczne, to pieniste napoje o owocowych smakach, które u niejednego mogą przywołać wspomnienia z dzieciństwa J. Natomiast soki owocowe i frappe to zmiksowane owoce z lodem, które są równie orzeźwiające, co i krzepiące. W przygotowywaniu trzeba stosować kilka podstawowych zasad: zachować staranności przy wyborze składników, jeżeli to możliwe, stosować zawsze świeże i umyte warzywa i owoce, a jak nie ma sezonu to mrożone. Warzywa i owoce rozdrabniać tuż przed miksowaniem lub wyciskaniem soku. Jeżeli wykorzystywane są soki kupne do przygotowania mieszanek trzeba zawsze zwracać uwagę na etykietę, czy nie zawierają zbędnej lub nadmiernej ilości konserwantów lub substancji słodzących. I ostatnia rada wszystkie napoje są najsmaczniejsze, gdy podajemy je natychmiast po przyrządzeniu. Poniżej zamieszczam dla Państwa kilka propozycji przygotowania koktajli. ŻYCZĘ smakowitości. J

 

Leśny przysmak Borów Tucholskich- aksamitne borówki z orzechami

250 ml jogurtu naturalny BIO

250 ml świeżych lub mrożonych borówek z Borów Tucholskich

250 ml mleka świeżego od zaprzyjaźnionego rolnika

50 gr orzechów od zaprzyjaźnionego sąsiada

Wanilia- laski wanilii Bourbon z Madagaskaru grube (bo najlepsze)

Objętość ok 700 ml- porcja dla 2 osób

Opis: Koktajl jest bogatym źródłem antyoksydantów i antocyjanów. Wzmacniają naczynia krwionośne, wpływają korzystnie na zdrowie oczu, opóźnia procesy starzenia. Ma niewielką zawartość cukru, dzięki czemu służy diabetykom oraz osobom cierpiącym na kandydozę.

 

Morelowo-gruszkowy Starter

250 ml wyciśniętego soku z gruszek bio

50 gr moreli mogą być suszone (zwróć uwagę, aby były bez konserwantów)

1 łyżka nasion słonecznika (koniecznie uprażonych)

1 łyżka migdałów (koniecznie uprażonych)

350 ml mleka 3,2 % z hodowli krów bio lub od zaprzyjaźnionego rolnika

250 ml jogurtu naturalnego bio

Objętość ok 700 ml- porcja dla 2 osób

Opis: Owoce są bogatym źródłem naturalnych cukrów: fruktozy i glukozy, a dodatek moreli znacząco podnosi wartość energetyczną koktajli. Ziarna słonecznika oraz migdałów zawierają dużo składników mineralnych oraz pożytecznych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Połączenie tłuszczów i cukrów pozwala wolniej i dłużej uwalniać energię, zwłaszcza z suszonej moreli.

 

Chrupiące musli bananowe z nutką śliwki węgierki z doliny Wisły

250 ml wyciśniętego soku z jabłek A.O.G. lub bio

6 suszonych śliwek odmiany węgierek bez pestek

1 banan najlepiej „baby” bio

50 gr musli

250 ml mleka owczego bio

150 ml jogurtu naturalnego z mleka owczego bio

¼ łyżeczki mielonego cynamonu (oraz szczypta do dekoracji)

Opis: jest to propozycja dla osób, które jeszcze nie przekonały się do śliwek, a tym bardziej suszonych, zaskoczenie będzie murowane. Ich dodatek wpłynie korzystnie na jelita, a połączenie z cynamonem pomoże w procesach trawienia, doda smakowitego, a zarazem rozgrzewającego korzennego aromatu. Owcze mleko i jogurt są bogate w wapń i magnez, niezbędne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Ponadto mleko owcze jest łatwiej trawione i tolerowane przez nasz organizm niż mleko krowie. Odmiany „jabłka łąckie” charakteryzują się dość wysoką kwasowością tzw. górską zieloną nutką, wyjątkową soczystością i aromatem, a także wysoką jędrnością miąższu.

 

Skarb Pojezierza Drawskiego -energetyczny wzmacniacz dnia

2 banany Bio

300 ml maślanki naturalnej

1 łyżka miodu Drahimskiego A.O.G.

Opis: wyborny napój energetyczny dla ćwiczących aerobik. Banany wzmacniają i błyskawicznie dostarczą energii. 2 banany = 1,5 godzinny wysiłek. Są bogatym źródłem potasu, wpływając na produkcję enzymów, gospodarkę wodną w organizmie, ciśnienie krwi, funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Miód Drahimski A.O.G. – skarb Pojezierza drawskiego wyróżnia się wysoką zawartością cukrów oraz pyłku przewodniego, czemu zawdzięcza swój wyrazisty smak.

 

Koktajl na ciężką głowę, oczyszczająco- regeneracyjny po nocnych biesiadach

 

650 ml soku wyciśniętego z dojrzałych gruszek bio

½ ogórka sałatkowego bio,

1 mały grejpfrut – sok wyciśnięty

Ok. 5 cm świeżego korzenia imbiru

Opis: Każdy organizm odczuwa potrzebę detoksu, nie tylko po hucznych biesiadach. Z pomocą przychodzą w tym koktajlu gruszki o właściwościach oczyszczających. Gruszki mają dużo błonnika, który wiąże toksyny i ułatwia usuwanie. Smak cierpki. Ogórek natomiast jest jednym z najlepszych naturalnych diuretyków. Taka kombinacja usuwa toksyny z organizmu, grejpfrut zaś pomoże zniwelować skutki nocnej biesiady, a imbir orzeźwi zmysły wpływając na węch i smak.

 

Uwodzicielski koktajl dla dwojga serc

1 banan BIO

1 świeże, dojrzałe mango

200 ml soku z czarnej porzeczki

2-3 krople ekstraktu z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru

Opis: Banana i mango należy zmiksować z sokiem z czarnej porzeczki. Dodać 2-3 krople ekstraktu z wanilii. Pasuje do kąpieli przy zapalonych świecach podgrzewając nastrój.

Nie ma to jak dobrze rozpoczęty poranek J

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1 kiwi obrane do dekoracji i smaku

1 banan Bio

2-3 łyżek mrożonych jagód leśnych (do smaku) z Borów Tucholskich

3 łyżki serka mascarpone

½ łyżeczki mielonego siemienia lnianego

2 łyżki zarodków pszennych (świeżych)

1 łyżka miodu do smaku

¼ szklanki mleka 3,2% od zaprzyjaźnionego rolnika

Opis:

Składniki wszystkie zmiksować. Kasza to zapomniany wspaniały dodatek odżywczy jak i detoksyczny. Zawarty w bananie naturalny pierwiastek potas reguluje ciśnienie tętnicze oraz gospodarkę wodną organizmu, a ponadto dostarcza energii z węglowodanów, niezbędnej przed wysiłkiem. Zapomniane i mało stosowne w diecie zarodki pszenne, które zawierają witaminę E, witaminy z grupy B oraz pierwiastek cynk, między innymi poprawią pracę okrężnicy, odżywią skórę, obniżą cholesterol oraz najważniejsze, pobudzą nasz system odpornościowy. Pamiętaj, że zarodki przechowujemy w lodówce. Jagody to bogate źródło antyoksydantów i antocyjanów.

 

 

Józef Sadkiewicz

Informacje o Józef Sadkiewicz

Zostaw komentarz